Κλιμάκιο της τρόικας μεταβαίνει στην Ισπανία

Μπορεί αρχικά να είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η Ισπανία δεν θα έχει τρόικα και κυρίως δεν θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι του ΔΝΤ, ωστόσο φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Πλέον η Ισπανία μπαίνει σε διπλή εποπτεία μετά την ανακοίνωση ότι θα δοθούν 100 δισ. ευρώ βοήθειας για τις τράπεζες.

Η Μαδρίτη θα είναι υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της και τώρα θα τεθεί και υπό την επιτήρηση μιας διαφορετικής τρόικας για τις τράπεζές της.

Άλλωστε χθες 11/06, τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ξεκαθάρισαν. «Φυσικά και θα υπάρξουν όροι. Οποιος δίδει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν» είπαν με αφοπλιστικό τρόπο.

Βέβαια η κατάσταση είναι διαφορετική από την Ελλάδα, καθώς η Ισπανία δεν θα υποχρεωθεί σε δημοσιονομικά μέτρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Όλι Ρεν.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα αυτή τη στιγμή στη Κύπρο μας η οποία είναι στον προθάλαμο του δικού της μνημονίου. Η Κύπρος επιθυμεί ένα μνημόνιο αλά Ισπανικά και σε καμία περίπτωση το ελληνικό μοντέλο. Η Κύπρος φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, προκειμένου να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, ότι δεν είναι ντροπή να μπει κάποιος σε μνημόνιο.

Περισσότερα στον τομέα της οικονομίας στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.