Λαθραίοι μετανάστες σε πλοίο κυπριακών συμφερόντων;

Σύμφωνα με το CNN, Ομοσπονδιακοί ερευνητές εξετάζουν την ύπαρξη λαθρεπιβατών, οι οποίοι ίσως να μπήκαν σε κοντέινερ, σε ένα σκάφος που ελλιμενίζεται  στο Νιούαρκ, το λιμάνι στο Νιου Τζέρσεϋ.

Κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου έλεγχου ασφαλείας, η ομάδα του Λιμενικού Σώματος άκουσε ήχους που προέρχονταν από το εσωτερικό ενός κοντέινερ, προκαλώντας υποψίες.  Μετά από το περιστατικό αυτό ξεκίνησε έρευνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπος της ακτοφυλακής JG Fannie Wilks.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι μέσα επειδή δεν το έχουμε ανοίξει ακόμα, αλλά αν χτυπήσουμε στο κοντέινερ μπορούμε να ακούσουμε κάποιον να μας χτυπάει πίσω», είπε. «Έτσι, οι υποψίες έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο μέσα στο κοντέινερ».

Όπως αναφέρει το CNN, το φορτηγό πλοίο με Κυπριακή σημαία – το οποίο διατηρεί περίπου 2.000 εμπορευματοκιβώτια – ελλιμενίστηκε τελευταία από στην Αίγυπτο, και είχε κάνει μια στάση στο Πακιστάν μετά από την Ινδίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Αξιωματικοί και πράκτορες του U.S. Department of Homeland Security law  ερευνούν σήμερα (28/06) την πιθανή παρουσία λαθρεπιβατών», είπε ο Anthony L. Bucci, εκπρόσωπος για την αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Το πλοίο ελέγχθηκε από επιθεωρητές για πρώτη φορά περίπου 3 π.μ. της Τετάρτης (27/06).

Ακριβώς πριν από την αποβάθρα, οι επιθεωρητές άκουσαν κάτι, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Charles Rowe.

«Χτυπήσαμε δύο φορές» και ανταποκρίθηκαν με  «δύο χτύπους πίσω», είπε. 

«Χτυπήσαμε 3 φορές  και ανταποκρίθηκαν με  τρεις χτύπους πίσω», πρόσθεσε Rowe. Αυτή η διαδικασία γίνεται πλέον περιοδικά κατά τη διάρκεια των  ωρών, καθώς διερευνάται η υπόθεση.

Οι επιθεωρητές όμως δεν έχουν ακούσει ύποπτο χτύπημα από το συγκεκριμένο κοντέινερ του πλοίου, το οποίο ελλιμενίστηκε στις 8:30 π.μ. Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι το φορτηγό πλοίο με την ονομασία Ville D’ Aquarius διαχειρίζεται από την εταιρία Global Ship Lease Services Limited δεν είναι φορτωμένο με επικίνδυνο φορτίο.  

Το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο όμως είναι τοποθετημένο κάτω από αρκετά άλλα κοντέινερς, δήλωσε η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Michelle Krupa.

Η μεταφορική εταιρεία λειτουργίας συνεργάζεται στενά με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς διερευνάται η κατάσταση, δήλωσε ο Darrell Wilson, εκπρόσωπος της CMA-CGM, μια γαλλική εταιρία, η οποία θεωρείται τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.