Μακαρία – Άντρη Στυλιανού: Υποψήφια για τις Προεδρικές

Η κ. Στυλιανού, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που απλοί πολίτες βγαίνουν μπροστά και παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Στυλιανού είπε ότι την τιμά η πρόταση που της έχει γίνει και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης θα ηγηθεί της προσπάθειας για αυτόνομη κάθοδο στις επερχόμενες Προεδρικές.

Οι λόγοι που ώθησαν στη διεκδίκηση του αξιώματος, ανέφερε, είναι η πλήρης αποδιοργάνωση του κράτους σε όλους τους τομείς και η καταστροφική πορεία του Κυπριακού. Η απόφαση πάρθηκε μετά από σοβαρό προβληματισμό και αφού κάναμε την δική μας αυτοκριτική, πρόσθεσε.

Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι όλα τα προβλήματα στον τόπο απορρέουν από την ατιμωρησία, η οποία έχει οδηγήσει στην ασυδοσία αυτών που μας κυβερνούν. «Αυτό έγινε εφικτό με τη δική μας συστηματική ανοχή στα μεγάλα ή μικρά κακώς πεπραγμένα. Θεωρούμε, ως απλοί πολίτες, τον εαυτό μας συνυπεύθυνο γι’ αυτή την κατάσταση». Γι’ αυτό, είπε, αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και πλέον τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες διεκδικούμε εδώ και αρκετό καιρό να γίνουν ώστε να αναδιοργανωθεί το κράτος μας και να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, θα τις επιβάλουμε εμείς με την κάθοδό μας στις προεδρικές εκλογές.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας απλοί πολίτες βγαίνουν μπροστά, τα βάζουν με το σάπιο σύστημα, με τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις. Παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας και καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ιδεολογίας να στηρίξουν τον αγώνα αυτό για αλλαγή, κάθαρση των θεσμών και ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

Το σύνθημά τους, ανέφερε η κ. Στυλιανού, είναι «Κόμμα μας η Κύπρος, ιδεολογία μας η σωτηρία της». Στηρίζουν, συνέχισε, την προσπάθεια αυτή σε πέντε βασικούς άξονες και ζητούν πρώτα απ’ όλα άμεσες και ριζικές αλλαγές με απώτερο στόχο την κάθαρση των θεσμών και την εξυγίανση της πολιτικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ζητούν, επίσης, άμεση επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην πραγματική του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Τρίτον, συνέχισε, επικέντρωση στην οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την συνετή οικονομική πολιτική για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων ελληνικού τύπου. Ζητούν ακόμη, επανασχεδιασμό και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ για το μεταναστευτικό και προστασία του δημογραφικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα δοθούν, ανέφερε, αργότερα.

Ερωτηθείσα ποια δυναμική βλέπει να υπάρχει στην υποψηφιότητά της, η κ. Στυλιανού απάντησε ότι μέσα στον κόσμο υπάρχει μια δυναμική, συμφωνεί με όσα ζητούν η ίδια και η ομάδα της, θέλει την αλλαγή και αναμένει από αυτή πολλά, λέγοντας πως και οι ίδιοι θέλουν την βοήθεια του κόσμου και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Σε ερώτηση εάν έχουν ενδείξεις πως θα στηριχθεί η υποψηφιότητά της, είπε ότι έχουν κάνει και οι ίδιοι δικές τους δημοσκοπήσεις και θα δουν και τα ΜΜΕ τη δυναμική της μετέπειτα.

Ερωτηθείσα εάν θα έχει επαφές με ανθυποψηφίους της ή κόμματα, η κ. Στυλιανού απάντησε ότι εάν κάποιο κόμμα συμφωνεί με τα όσα ζητούν οι ίδιοι ως πολίτες και τα βρίσκει ορθά και δίκαια «και θέλει για πρώτη φορά κόμμα να στηρίξει απλούς πολίτες σε αυτή την προσπάθεια, εμείς δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε το δικαίωμα να το κάνουν αυτό. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε στη διαδικασία των συγκλίσεων και των διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες».

Σε ερώτηση εάν έχει κεντρικό επιτελείο, απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες ομάδες, αποτελούμενες από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, ειδικοί για το κάθε θέμα, ελεύθεροι, απλοί πολίτες – όπως είπε – που συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Εκπρόσωπος Τύπου της υποψηφίας είναι ο Άγις Παναρέτου, ο οποίος ήταν παρών στη δημοσιογραφική διάσκεψη.