Μαλάς: Διαφάνεια για την τιμή των φαρμάκων

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς σε δηλώσεις του το απόγευμα στο Υπουργείο σε σχέση με σημερινές δηλώσεις που έχουν γίνει για το θέμα των φαρμάκων, ο κ. Μαλάς είπε πως “θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το Υπουργείο Υγείας μαζί με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια – όπως λειτουργεί τώρα – και χωρίς οποιεσδήποτε σκοπιμότητες”.

Είναι άξιον απορίας από την μια το Υπουργείο να κατηγορείται ότι με οποιουσδήποτε τρόπους έχει κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε, και από την άλλη σήμερα να κατηγορείται ότι αν αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική αυτό θα είναι εις βάρος των πολιτών.

Ανέφερε ότι έχει διοριστεί μια επιτροπή, με τη σύμφωνο γνώμη και των τεχνοκρατών της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία έχει δώσει μια μελέτη, που έχει κάποια συγκεκριμένα ευρήματα που θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική.

“Για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας το Υπουργείο έχει ήδη καλέσει μέσω των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, τους φαρμακέμπορους να καταθέσουν κι αυτοί τα δικά τους στοιχεία όσον αφορά τις χονδρικές και εργοστασιακές τιμές πώλησης των σκευασμάτων, τα οποία εμπορεύονται στην Κύπρο στις χώρες αναφοράς που χρησιμοποιούνται από την Δημοκρατία για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο του έχει αποφασίσει ότι θα κτίσει μια πλήρη και διαφανή βάση δεδομένων με μια συγκεκριμένη διαδικασία, έτσι ώστε αυτή η βάση δεδομένων να είναι αδιαμφισβήτητη και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα υιοθετήσουμε όσον αφορά την τιμολογιακή μας πολιτική.

Κάλεσε όλους, “οι οποίοι θέλουν να συνεισφέρουν με παραγωγικό τρόπο σε αυτή την συζήτηση, να μην πιστώνουν το Υπουργείο με σκοπιμότητες”.

Το Υπουργείο, συνέχισε, λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, συλλογικότητα και επαγγελματισμό και σε συνεργασία όλων των Υπηρεσιών και δεν υπάρχει το οποίο να παρεκτρέπει αυτή την διαδικασία και σίγουρα ο Υπουργός λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και σε πλήρη συνεργασία με τους υπαλλήλους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ειδικά με την ηγεσία.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για τα φάρμακα, ο Υπουργός είπε ότι “αυτή η θολούρα που επιχειρείται όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική δεν εξυπηρετεί οποιονδήποτε”.

Η επιτροπή τιμών, συνέχισε, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω όταν συζήτησε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής υπήρχαν εισηγήσεις για αλλαγή της και θα ακουστεί η άποψη της όταν κι αν εφόσον αποφασίσουμε για τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική.

“Αυτό που κάναμε τώρα είναι μια μελέτη καταγραφής τιμών, αξιολόγηση αυτών των τιμών κάτω από διάφορα σενάρια – μια καθαρά τεχνοκρατική δουλειά, για την οποία δεν υπάρχει στοιχείο το οποίο να είμαστε απόλυτοι γιατί πάντα θα υπάρχουν επιμέρους αναφορές για κάποια στοιχεία της οποιασδήποτε μελέτης”, πρόσθεσε.

Εκείνο όμως που δεν αποδέχομαι, είπε ο Υπουργός Υγείας, είναι να αποδίδονται σκοπιμότητες πίσω από αυτή την μελέτη, που είναι έγγραφο αναφοράς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαλάς είπε ότι η Γενική Ελέγκτρια έκαμε κάποιες πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ενδεχομένως θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι αυτές οι εισηγήσεις είναι μέρος του προβληματισμού.

“Μπορεί να υπάρχουν 150 διαφορετικά μοντέλα που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος
για τιμολογιακή πολιτική. Με το υφιστάμενο σύστημα μπορεί να υπάρχουν πέντε, δέκα, είναι ένας αυθαίρετος τρόπος που παίρνεις κάποιες τιμές σύμφωνα με κάποιους δείκτες που κρίνεις ως χώρα”, διευκρίνισε.

Δεν μιλούμε για μια άσπρη-μαύρη εικόνα, συνέχισε, αφού το κάθε κράτος μπορεί να αποφασίσει με τον τρόπο που κρίνει ότι είναι κατάλληλος για τη χώρα του.

Γίνεται μια προσπάθεια, συνέχισε, να δοθεί η εντύπωση ότι η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα είναι κάτι τόσο δυσνόητο, περίπλοκο, υπάρχουν σκοπιμότητες, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

“Τουλάχιστον, αυτό το Υπουργείο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα, αλλά πρέπει να παίρνει πρωτίστως επιστημονικά και τεχνοκρατικά σωστές αποφάσεις για να μπορεί και ο Υπουργός, ο οποίος ασκεί αυτή την εξουσία να παίρνει αυτές τις αποφάσεις με εγνωσμένο τρόπο χωρίς να θολώνει το μυαλό του από οποιεσδήποτε πολιτικές παρεμβάσεις”, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια έγκυρη μελέτη, στην οποία υπάρχουν σωστά και επιστημονικά στοιχεία και μας έχει δώσει κάποια ενδεικτικά στοιχεία τα οποία μας βοηθούν να εστιάσουμε την ανάλυση μας, έτσι ώστε να βγάλουμε τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

“Για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια έχουμε ζητήσει να κτίσουμε μια βάση δεδομένων με τη συνεισφορά και των φαρμακέμπορων για να μην νομίζει ο οποιοσδήποτε εμπορεύεται φάρμακα ότι το Υπουργείο παίρνει τιμές που είναι κάπου κρυμμένες σε κάποια κομπιούτερ, που είναι φτιαγμένες – γιατί έγινε και λόγος γι αυτό το θέμα”, σημείωσε.

Δεν έχω καταλάβει δηλαδή όλο αυτό τον ντόρο, σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η μελέτη έχει αναλύσει και τα φθηνά φάρμακα και κάνει διάφορα σενάρια.

“Όταν μιλάμε για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής σε τέτοιο βαθμό μπορεί αυτή η αλλαγή να επηρεάσει τα φθηνά φάρμακα κι όχι μόνο. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη όταν αναθεωρήσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική. Όμως θεωρούμε ότι αυτή η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αλλάξει. Τα φάρμακα πρέπει να φθηνίσουν. Τώρα αν θα φθηνίσουν περισσότερο τα ακριβά και πολύ λιγότερο τα φθηνά ή αν δεν θα αγγίξουμε τα φθηνά αυτό είναι επουσιώδης συζήτηση”, διευκρίνισε.

Όσον αφορά ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε, είπε, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα.

“Αλλά είμαι δεσμευμένος και το έχω πει ότι τα φάρμακα θα φθηνίσουν κι αυτό είναι ξεκάθαρο”, κατέληξε.