«Μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ αποτελεί ευκαιρία»

 

Ο κ. Φούλε ήταν παρών στα εγκαίνια της αναπαλαιωμένης δημοτικής αγοράς στην κατεχόμενη Λευκωσία και κάλεσε τους δύο ηγέτες όπως δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να φέρουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Φούλε, στην ομιλία του στα εγκαίνια ανέφερε ότι οι κυπριακές αγορές είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, εμπορικών δρόμων, όπου οι διάφοροι πολιτισμοί αναμειγνύονταν για αιώνες.

Ο κ. Φούλε σημείωσε πως η αγορά έχει μακρά ιστορία και ότι δυστυχώς, επηρεάστηκε από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο. Ανέφερε ότι ο χώρος αποτελούσε την κύρια αγορά της Λευκωσίας και για τις δύο κοινότητες μέχρι τη δεκαετία του ’60 και πως έχει δει μεγάλες αλλαγές και δυστυχώς, έχει δει την τραγική διαίρεση της Λευκωσίας, της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όπως σημείωσε το σημείο της οδού Λήδρας που οδηγεί στον εμπορικό δρόμο της Ερμού είναι τώρα κλειστό και βρίσκεται στην πράσινη γραμμή.

«Μια ενωμένη Κύπρος σε μια Ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι όνειρο αλλά μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.

Ο κ. Φούλε δήλωσε ότι είναι η ώρα οι Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα ωφελήματα της ένταξης του νησιού στη ΕΕ. Σημείωσε πως ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί έδαφος της ΕΕ και πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να στηρίζει τη όποια εποικοδομητική προσπάθεια να για ξεπεραστεί η διαίρεση.

«Δεν υπάρχει χώρος για σχέδιο Β’ και η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες. Όσο περισσότερος χρόνος περνά ωστόσο, τόσο περισσότερο τσιμεντώνεται η διαίρεση. Αυτό δεν είναι καλό για την Κύπρο, ούτε για την ΕΕ. Για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τους δύο ηγέτες όπως έχουν την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που χρειάζεται και έλθουν σε μια συνολική διευθέτηση και επανένωση του νησιού. Η επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρέπει να ακολουθηθεί ταχεία από μια λύση του Κυπριακού», είπε.

Παράλληλα, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλα τα εμπόδια θα αρθούν σύντομα και αυτή η αγορά θα αποτελέσει ξανά στο κοντινό μέλλον την κύρια αγορά της επανενωμένης πρωτεύουσας μιας επανενωμένης Κύπρου.

Την απογοήτευσή της για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε στο Φούλε η ΥΠΕΞ 

Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, κατά τη χθεσινή (19/6) της συνάντηση με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε, την απογοήτευσή της για την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για την ξεκάθαρη απάντηση που έχει επανειλημμένα δοθεί στις τουρκικές απειλές από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα, στη συνάντηση η Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά τον Επίτροπο Φούλε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε σχέση με τα θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας.

Η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματική προώθηση όλων των ντοσιέ που σχετίζονται με τις δύο αυτές πολιτικές της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας και η ίδια, ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για προώθηση των θεμάτων της Διεύρυνσης.

Ειδικά για την Πολιτική Γειτονίας, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Επίτροπο Φούλε για την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και για τη δεύτερη Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου, που θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, στο Κάιρο στις 29 Οκτωβρίου 2012.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημέρωσε ενδελεχώς την Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς αρμοδιότητας του.

Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαίος Επίτροπος επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για στενή μεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερης προόδου στα θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας.