«Να μην επηρεαστεί το Κυπριακό από την Προεδρία»

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπογράμμισε η Κύπρος δεν θα επιτρέψει στο Κυπριακό να καθορίσει την κυπριακή Προεδρία, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η Προεδρία από το κυπριακό πρόβλημα.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Erasmus και το TEPSΑ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η κυπριακή Προεδρία θα διασφαλίσει πως η ατζέντα της διεύρυνσης θα παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητές της και θα προωθήσει τη διαδικασία για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Κύπρος υποστηρίζει σταθερά την πορεία της χώρας προς την ΕΕ, δεδομένου ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

“Είναι με βαθιά λύπη που σημειώνουμε για ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσής της, ενώ κάνει μηδενική πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεν έχει συνεισφέρει με έμπρακτο τρόπο στην επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

“Αν η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως μια υποψήφια χώρα και συνεργαστεί με την ΕΕ σύμφωνα με το διαπραγματευτικό της πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών θα υπάρξει σημαντική ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία”, είπε η ΥΠΕΞ.

Σημείωσε ότι είναι λυπηρό το ότι η Τουρκία αποφάσισε να μποϋκοτάρει την κυπριακή Προεδρία, “απειλώντας ότι για ολόκληρο το Β` εξάμηνο η Τουρκία δεν θα έχει καθόλου σχέσεις με την Προεδρία”, προσθέτοντας ότι “αυτή η προκλητική και προσβλητική προς την ΕΕ θέση έχει επικριθεί βαρέως και καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο κατά ένα ξεκάθαρο τρόπο τον περασμένο Δεκέμβριο”.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους στην Κύπρο έχουν επαναλάβει σε σθεναρό τρόπο τη θέση της ΕΕ επί της “απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας”.

Σε αυτό το σημείο, η ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Κύπρος παρά το κυπριακό πρόβλημα σκοπεύει να προχωρήσει με μια πετυχημένη Προεδρία που θα στοχεύει σε αποτελέσματα. “Σας διαβεβαιώνω ότι στόχος μας είναι να ενεργήσουμε καθαρά ως Προεδρεύουσα χώρα χωρίς να επιτρέψουμε το εθνικό μας πρόβλημα να καθορίσει την Προεδρία, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος μας ως Προεδρία από το κυπριακό πρόβλημα”.

Όπως είπε, το κυπριακό πρόβλημα και η κυπριακή Προεδρία είναι δύο παράλληλες και ανεξάρτητες διαδικασίες. “Ταυτόχρονα δεν θα αποδεχθούμε να έχουμε μια Προεδρία δεύτερης κατηγορίας λόγω της τουρκικής στάσης προς το Συμβούλιο της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

“Η Τουρκία”, συνέχισε, “ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία είναι ένα σημαντικό θεσμικό χαρακτηριστικό της ΕΕ”.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε την Προεδρία ως ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθμό για τη Κύπρο ύψιστης εθνικής σημασίας, καθώς θα δώσει στην Κύπρο την ευκαιρία να συνεισφέρει στην προώθηση των οραμάτων και στόχων της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους πολίτες να εμπλακούν περισσότερο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Καταλήγοντας, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι “θα είμαστε ταπεινοί και μετριόφρων, αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξοι στην επίτευξη των κοινών μας στόχων”.