“Να μην κατατεθεί το Ν/σ φόρου επί καπνικών”

 Την άποψη ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να ενημερώσει τη Βουλή για όλα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και όχι να καταθέσει αποσπασματικά φορολογικό νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, εξέφρασε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα η Κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις και δεν θα καταθέσει το νομοσχέδιο το απόγευμα.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο «εκτός αν αποφασίσει η Κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο». Ελπίζουμε, είπε, «να μην το καταθέσει και να έρθει σε διάλογο μαζί μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε κι εμείς επιτέλους πόσες φορολογίες θα επιβάλλουν στον κόσμο».

 

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο ΔΗΣΥ διά του Βουλευτή του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο θα υπερψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο το κόμμα του ανέφερε ότι «θα το εξετάσουμε σε λίγο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

 

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο ερασιτεχνισμός, η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα αυτής της Κυβέρνησης, του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας μας οδήγησαν στον Μηχανισμό Στήριξης», είπε, ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «για χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα μας αγγίξει η κρίση και τελικά καταλήξαμε να είμαστε η 5η χώρα της ευρωζώνης που ζητά εξωτερική βοήθεια».  

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η Κυβέρνηση περιορίζεται στα αλληλοκαρφώματα». Ανέφερε ότι «κινδυνολόγο» χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «μη σοβαρό» τον χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών τον Πρόεδρο, αφού όπως δήλωσε «δεν γίνεται `να παίζουμε και να ξεπαίζουμε» με την αίτησή μας στο Μηχανισμό Στήριξης, δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθεί η αίτησή μας από τη στιγμή που αυτή κατατέθηκε».

 

Κληθείς να διευκρινίσει την πιο πάνω αναφορά του, είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί η αίτηση μας από τη στιγμή που έχει ήδη κατατεθεί, άρα οποιαδήποτε τέτοια εισήγηση ή υπόνοια έχει αφεθεί συγκαταλέγεται στα μη σοβαρά και νομίζω σ` αυτή την περίπτωση συμφωνώ με τον κ. Σιαρλή».

 

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «αποτέλεσμα της σύγχυσης και του πανικού της Κυβέρνησης είναι ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη των  ευρωπαϊκών κομμάτων άρχισαν να αμφισβητούν κατά πόσο η Κύπρος πρέπει να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ από τη στιγμή που έχουμε ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης».

 

Ανέφερε ότι «δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων με ευρύτατη κυκλοφορία όπως οι ‘New York Times’ μάς εξευτελίζουν διεθνώς και ισχυρίζονται ότι η Κύπρος με τον κομμουνιστή Πρόεδρο προκαλεί προβλήματα στην Ευρώπη».

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση της σύγχυσης και της διγλωσσίας πρέπει επιτέλους να πάψει να σκέφτεται μόνο την εικόνα της και να πάψει να παραπλανεί τους πολίτες και πρέπει να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας».

 

«Δεν μας σώζουν πλέον τα ημίμετρα και η φοροεπιδρομή του ΑΚΕΛ, δεν θα κλείσουν με αυτόν τον τρόπο οι τρύπες», είπε, «αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν αυτή η Κυβέρνηση λυπάται τους κόπους και τους μόχθους του λαού μας και ό,τι κτίσαμε τα προηγούμενα 50 χρόνια, τότε πρέπει να σοβαρευθεί και να τα διαφυλάξει ειδάλλως κινδυνεύουμε να ξεπληρώνουμε τα χρέη τους για τα επόμενα εξήντα χρόνια».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Επιτροπή διαβίβασε στον Υπουργό τον προβληματισμό της γιατί η Κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί τα πρώτα νομοσχέδια που θα περάσουν από την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό θα είναι ο διορισμός επιπρόσθετων δημόσιων υπαλλήλων.

 

Επίσης, είπε, «μας προβληματίζει και μας γεμίζει απορία το γιατί ενώ μας είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα εξετάσει τα δήθεν μέτρα – επειδή για μας αυτά που έχουν παρουσιαστεί δεν είναι μέτρα, απλά φορολογίες – θα συζητούσε αυτές τις φορολογίες μαζί μας, γιατί εμείς είχαμε ακριβώς την πρόθεση να του μεταφέρουμε τη δική μας άποψη ότι με τις φοροεπιδρομές δεν πρόκειται πλέον να λύσουμε τα προβλήματά μας».

 

Πρόσθεσε ότι «εμείς θα τους μεταβιβάζαμε την άποψη μας ότι θέλουμε πρώτα να δούμε τα μέτρα διαρθρωτικής φύσεως», αναφερόμενος στην ΑΤΑ, όριο συνταξιοδότησης κ.ά.

 

«Αν δεν τα ακούσουμε αυτά, θα προχωρήσουμε να ψηφίσουμε τις φορολογίες;», διερωτήθηκε.

 

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών συνέχισε λέγοντας ότι «έρχεται το ΔΝΤ παρά το ότι μας έλεγε ψέματα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι δεν έχουμε κάνει αίτηση στο ΔΝΤ». Είπε ότι «η τρόικα θα προχωρήσει σε ένα έλεγχο της δημοσιονομικής μας κατάστασης και στο τέλος αυτής της διαδικασίας ενδεχομένως να μας εισηγηθούν και κάποια μέτρα».

 

Έθεσε το εξής ερώτημα: «Εισήγηση της Κυβέρνησης είναι ότι τώρα πριν να μας εισηγηθούν εκείνοι μέτρα, θα ξεκινήσουμε εμείς να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας άλλα μέτρα, θα τα περάσουμε και μετά θα έρθουν να μας επιβάλλουν άλλα μέτρα»;  

 

«Είναι με έκπληξη που είδαμε να κατατίθεται χωρίς τροποποίηση, ένα νομοσχέδιο για να διπλασιαστεί η φορολογία στα καπνικά προϊόντα χωρίς να έχει ερωτηθεί κανένας και χωρίς να έχει συζητήσει μαζί μας η Κυβέρνηση», είπε.  

 

Πρόσθεσε ότι «όταν εμείς λέμε πακέτο μέτρων, εννοούμε πακέτο μέτρων για όλα και για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τις συστάσεις που θα έρθουν από το ΔΝΤ». Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, «να πάρουμε αποσπασματικά κομμάτια να επικεντρωθούμε μόνο σε μία σύσταση και να νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεφύγουμε από άλλους όρους».

 

Εμείς, συμπλήρωσε, «θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι ολοκληρωμένα τα βάρη πάνω στους Κύπριους πολίτες».

 

Ερωτηθείς κατά πόσο θα καλέσει τον Υπουργό Οικονομικών η Επιτροπή για να συζητήσουν τα μέτρα ο κ. Παπαδόπουλος είπε «φυσικά, μα είναι αναπόφευκτο».

 

«Αν θέλει ο Υπουργός να συνεργαστεί με τη Βουλή  θα πρέπει να μας ενημερώσει για όλα τα μέτρα όχι μόνο για τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη συγκράτηση του ελλείμματος», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι με αυτό εννοεί συζήτηση για ΑΤΑ, συνταξιοδοτικό, ΓεΣΥ, παραγωγικότητα κτλ.