ΓΓ ΑΚΕΛ: «Αντιπολιτευτική μανία» έπιασε κάποια κόμματα

Η Κυβέρνηση έλαβε αρκετά μέτρα για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και δεν θα ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης εάν δεν υφίστατο ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επανέλαβε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Κύπρου δεν επέβαλλαν προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και ανέφερε ότι με βάση χθεσινές πληροφορίες, φαίνεται ότι η ομάδα των τεχνοκρατών που θα χειρίζεται την περίπτωση της Κύπρου, συμφωνεί πως έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα από την κυπριακή κυβέρνηση και ότι δεν θα υφίστατο ανάγκη προσφυγής στο μηχανισμό εάν δεν υπήρχε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

« Όταν τα λέμε αυτά κατηγορούμαστε από την αντιπολίτευση» είπε, παραπέμποντας στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι, ανέφερε, κατέγραφαν ως κύριο λόγο για τις υποβαθμίσεις τις επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών σε κυπριακά ομόλογα.

«Αυτά με τη μεγαλύτερη ευκολία τα διέγραφαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επικεντρωθούν εκεί και όπου τους ενδιέφερε, αγνοώντας τη ζημιά που προκαλούσαν στην οικονομία του τόπου, και προσπαθούσαν να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση ενώ τα δεδομένα είναι διαφορετικά» πρόσθεσε.

Με την άποψη της αντιπολίτευσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε, παρά τα προβλήματα των τραπεζών, να αποφύγει το μηχανισμό εάν είχε υγιή δημοσιονομικά, διαφωνούν οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και κάθε σοβαρός οικονομολόγος, είπε ο Άντρος Κυπριανού και υπέδειξε ότι το κράτος δεν διαθέτει τα 2.5δις που απαιτούνται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Βουλή χθες 28/06, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως στη σύσκεψη των κομμάτων στο Προεδρικό για την οικονομία ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε μέτρα για εξοικονομήσεις ύψους 188 εκ. ευρώ. «Αντιμετώπισαν το νομοσχέδιο που έφθασε κοντά τους απομονωμένα λες και δεν γνώριζαν τι τους λέχθηκε στο Προεδρικό» είπε, και υπέδειξε ότι στο πακέτο μέτρο περιλαμβάνονται στοχευμένες φορολογίες και αφορούν το μεγάλο πλούτο.

Εκανε λόγο για «αντιπολιτευτική μανία» από πλευράς κάποιων πολιτικών κομμάτων. «Είναι λυπηρό γιατί αντί να τίθεται υπεράνω όλων το συμφέρον του λαού μας, τίθενται τα μικροκομματικά συμφέροντα» πρόσθεσε.

«Για τη σύσκεψη (στο Προεδρικό) λέχθηκαν πάρα πολλά ψέματα και έχτισαν πάνω σε αυτά για να ασκήσουν κριτική στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Οικονομικών», είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι στη σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών δεν ανέφερε ότι τα μέτρα ανάπτυξης θα αποφασιστούν από το μηχανισμό στήριξης, αλλά ότι ο μηχανισμός πάντοτε φροντίζει ώστε ένα μέρος από το ποσό για τη διάσωση θα διατεθεί αποκλειστικά για σκοπούς ανάπτυξης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά την υιοθέτηση πακέτων μέτρων για την οικονομία κάποιοι «με θρησκευτική ευλάβεια» προσπαθούσαν να μην υιοθετούνται προτάσεις που αφορούσαν το συσσωρευμένο πλούτο, για να τον προστατεύσουν και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποδείξει συγκεκριμένα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το ελληνικό PSI ώστε να πάρει δάνειο για τις τράπεζες, ο Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε «τι θα έλεγαν στον Πρόεδρο εάν έθετε ένα τέτοιο ζήτημα; Δεν θα τον κατηγορούσαν ως ανθέλληνα;». «Θεωρούμε ότι η μικρή Κύπρος είχε τη δυνατότητα να επιβάλει την άποψή της στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και να πείσει ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί το κούρεμα;» διερωτήθηκε παράλληλα. «Εάν κάποιοι είχαν αυτές τις απόψεις εγώ θα τους έδινα συγχαρητήρια εάν τις διατύπωναν εκείνη την περίοδο και όχι εκ των υστέρων» είπε.

Παράλληλα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση προς την Υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνηση να εξετάσει την παραχώρηση του επιδόματος σε παιδιά που έμεινα ορφανά μετά την τραγωδία της «Ηλιος», ιδιαίτερα στα παιδιά που έχασαν και τους δύο γονιούς.

Ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι παρόλο που η Τουρκία προσπάθησε να ακυρώσει την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο, εκφράζοντας απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ΕΕ, η κυβέρνηση επανειλημμένα διατύπωσε σε όλα τα ξένα φόρα τη θέση ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, θέση η οποία μετατράπηκε σε πολιτική θέση της ΕΕ.

«Προσπαθήσαμε και πείσαμε ότι η άσκηση της Προεδρίας δεν είχε καμία σχέση με τη διαδικασία στο Κυπριακό, όπως ατυχώς προσπαθούσε να υποβάλει η τουρκική πλευρά» και «ξεκαθαρίσαμε ότι αν προκαλούνταν τα όποια προβλήματα αυτά θα οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στη στάση της τουρκικής πλευράς» δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε πως συνιστά επιτυχία της Κυβέρνησης το γεγονός ότι σήμερα, η πλειοψηφία των δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επιθυμούν συνέχιση των συνομιλιών, καταρρίπτοντας τη θέση Ερογλου ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν λόγω της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο ρόλος της εκάστοτε προεδρίας της ΕΕ είναι σύνθετος και πρόσθεσε πως βασικά στοιχεία των θεμάτων που θα απασχολήσουν την περίοδο που αναλαμβάνει η Κύπρος την Προεδρία, αποτελούν μέρος της κληρονομημένης ατζέντας και των προτεραιοτήτων που αποφασίστηκαν προηγουμένως, όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ μέχρι το 2020.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει, ανέφερε ο Αντρος Κυπριανού, τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και από καιρό, συνέχισε, προετοίμασε τις βασικές του θέσεις επί των Ευρωπαϊκών θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας.

Στις θέσεις του ΑΚΕΛ για την Προεδρία περιλαμβάνονται η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εντάξουν την Κύπρο στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η έμφαση στην εξάλειψη της παιδικής φτώχειας. Περιλαμβάνεται ακόμα η στήριξη της θέσης για Ενιαία Πολιτική Ασύλου στην ΕΕ που θα σέβεται και θα προωθεί τόσο τον επιμερισμό μεταξύ των κρατών, του οικονομικού βάρους που σηκώνουν ορισμένα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και αιτήσεις ασύλου, όσο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οικονομικών μεταναστών και αιτητών ασύλου με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες στην ΕΕ αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται οδήγησαν σε αύξηση της φτώχειας και των ανέργων σε ποσοστά ρεκόρ. Η ανάπτυξη στην ΕΕ είναι οριακή, πρόσθεσε, ενώ η πλειοψηφία των όποιων νέων θέσεων εργασίας παραμένει αρρύθμιστη.

Η ασυδοσία των αγορών και η παντελής έλλειψη εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ενώ ταυτόχρονα, συνέχισε, ζητούνται θυσίες από τους εργαζόμενους οι οποίοι καμία σχέση έχουν με τα αίτια και τους πρωταίτιους της καπιταλιστικής κρίσης.

«Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και θα εντείνει την πάλη του μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην κατεύθυνση ενός ριζικού αναπροσανατολισμού των πολιτικών στην ΕΕ» δήλωσε, για να προσθέσει πως η διαλεκτική στάση του ΑΚΕΛ «να μη στηρίζει άκριτα οτιδήποτε προτείνεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, χάριν μιας ψευδεπίγραφης Ευρωπαϊκότητας, αποδείχτηκε ορθή». Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αρχίσει να εκφράζονται προβληματισμοί παρόμοιοι με του ΑΚΕΛ.