«Ο Αναστασιάδης σχολιάζει ανύπαρκτες δηλώσεις του Πρόεδρου»

 

 Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό και σχολιάζοντας σημερινές (24/06) δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είπε ότι “ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζει ανύπαρκτες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας καταφερόμενος ταυτόχρονα εναντίον σημαντικών Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως είναι ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα στον οποίον  ανήκει η φράση για την Τρόικα την οποία σχολίασε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης”.

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι οι απαντήσεις και η εξαγωγή συμπερασμάτων από ανύπαρκτες ή διαστρεβλωμένες δηλώσεις δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά, για να προσθέσει πως ο τρόπος δε που αντέδρασε ο κ. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του κ. Σβόμποντα καταδεικνύει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το κόμμα του είναι λάτρεις και διαπρύσιοι οπαδοί των πολιτικών που ακολουθεί η Τρόικα, πολιτικές των οποίων τα καταστροφικά αποτελέσματα όλοι βλέπουμε στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι προφανές ότι η κριτική που ασκεί ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ούτε και εφάρμοσε τις πολιτικές που ακολουθεί η Τρόικα, αλλά ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική, αυτή της επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων και της εξυγίανσης της οικονομίας στηρίζοντας την ανάπτυξη και επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία. «Μια πολιτική», όπως πρόσθεσε, «που σήμερα υποστηρίζεται από ολοένα και περισσότερες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη παρά την αντίθεση των φιλελεύθερων δυνάμεων στις οποίες ανήκει ο ΔΗΣΥ».

«Και επειδή σήμερα ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι τάχα η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα, επισημαίνω ότι η Κυβέρνηση λάμβανε, λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη διόρθωση των κακώς εχόντων της οικονομίας και των προβλημάτων της οικονομίας. Το ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα το αναγνωρίζει η ΕΕ και αυτό υπάρχει σε γραπτές τοποθετήσεις της Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά ήδη υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα από τη λήψη αυτών των μέτρων» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη σε ό,τι αφορά τις αναφορές του κ. Αναστασιάδη για τη συμμετοχή του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχέση με τις αναφορές για την Τρόικα πως «είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει άγνοια για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΕ».

«Δυστυχώς», συμπλήρωσε, «η Τρόικα δεν λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε και λαμβάνει τους όρους εντολής της από αυτό».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως τέτοιες καθημερινές προσεγγίσεις που δίνουν το στρεβλό μήνυμα ότι τίποτα στην Κύπρο δεν γίνεται για διόρθωση των προβλημάτων της οικονομίας τελικά είναι επικίνδυνες, όπως επικίνδυνες είναι και οι προσεγγίσεις για την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και της Κύπρου.

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να μην αναζητά ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στρεβλή εικόνα που δημιουργείται, αλλά να μέμφεται το κόμμα του και την καθημερινή ισοπεδωτική κριτική που γίνεται σε βάρος της Κυβέρνησης και που τελικά απολήγει σε βάρος της Κύπρου και της αξιοπιστίας της.

Κληθείς να αναφερθεί στην εξαγγελθείσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα είναι όλα τα κόμματα στη συνάντηση» και πως έχει ξεκαθαριστεί ότι το πακέτο μέτρων «έχει να κάνει με τη διόρθωση της μικρής απόκλισης που έχουμε εντοπίσει στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2012».

Ανέφερε ωστόσο πως «γίνονται δηλώσεις και τοποθετήσεις που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες αναφορικά με το ποια είναι τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα μπροστά μας, για ποιο λόγο θα πάρουμε το πακέτο μέτρων, τι κάνουμε με τα θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας αυτή τη στιγμή», για να προσθέσει πως  «όταν παρουσιάζουμε μια εικόνα ότι λίγο πολύ η οικονομία μας βρίσκεται προ κατάρρευσης ή χρεοκοπίας, αυτό είναι μια στρεβλή εικόνα που στέλλει λανθασμένα μηνύματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πολύ σύντομα θα συζητηθεί το πακέτο» και πως «απλώς τώρα κάνουμε μια πολύ έντονη προσπάθεια στα ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ίδια ώρα εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση των μέτρων».

«Αυτό το πακέτο μέτρων το διαμορφώσαμε έχοντας υπόψη τις θέσεις που εξέφρασαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργοδοτικές οργανώσεις και κόμματα κατά τη διάρκεια του διαλόγου που κάναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από τη λήψη των τριών πρώτων οικονομικών πακέτων που έλαβε η Κυβέρνηση. Αρα, δεν είναι κάτι που προκύπτει από το πουθενά, αλλά είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να κλείσει γρήγορα αυτός ο διάλογος και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και αυτών των συγκεκριμένων μέτρων» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να «πολεμηθούν τα κυκλώματα της παρανομίας και ιδιαίτερα όσοι έχουν την εντύπωση ότι έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλονται ακόμη και σε Κυβερνήσεις» και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό αποτελεί αιχμή κατά της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το να λέμε ότι κυβερνά ο υπόκοσμος» αυτό «στέλλει πολύ λανθασμένα μηνύματα. Αν ο κ. Αναστασιάδης υπονόησε – δεν το ξέρω αυτό – αλλά αν εκλαμβάνεται η αναφορά του ότι λίγο πολύ υπάρχει σχέση μεταξύ υπόκοσμου και Κυβέρνησης αυτό το απορρίπτω και το καταδικάζω με όλη της δύναμη της ψυχής μου. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας του κράτους έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα και έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές για πάταξη της παρανομίας, αναφέροντας πως υπήρξαν επιτυχίες της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Ασφαλείας του κράτους για πάταξη της παρανομίας, αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει και θα εντατικοποιηθεί και υποδεικνύοντας πως σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλουν όλοι περιλαμβανομένης και της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή.

Συνέχισε λέγοντας πως επειδή ο κ. Αναστασιάδης έχει μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης αποφασιστικότητας – την οποίαν έχει η Κυβέρνηση – γεννιέται το ερώτημα, πόση αποφασιστικότητα χρειάζεται για ένα νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τον ηλεκτρονικό τζόγο και εκκρεμεί στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

«Πότε θα εγκριθεί; Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν κάποια συγκεκριμένα κόμματα να σταματήσουν να κωλυσιεργούν για να μπορέσει η Βουλή να εγκρίνει αυτό το νομοσχέδιο και αυτός ο Νόμος θα αποτελεί ακόμα ένα `όπλο` στα χέρια του κράτους για αντιμετώπιση της παρανομίας έτσι όπως εκτρέφεται μέσα από τον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο» διερωτήθηκε καταλήγοντας  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.