Ο Λίβανος ζητά τη βοήθεια της Κύπρου…

 

Έκκληση προς την Κύπρο να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το τεχνικό, όπως το χαρακτήρισε, λάθος που προέκυψε με τα θαλάσσια σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, απηύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας και Νερού του Λιβάνου Gebran Bassil σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του, ο κ. Bassil παρέθεσε αναλυτικά όλες τις ενέργειες του Λιβάνου για την αξιοποίηση το φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο Λίβανος έχει επιλέξει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει δεσμευθεί σε πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών του στα θαλάσσια σύνορά τους και αναμένουμε την ίδια αντιμετώπιση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας σε κάθε ίντσα της ΑΟΖ μας και απαιτούμε αυστηρό σεβασμό των συνόρων μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Ακόμη σημείωσε ότι «αναμένουμε από την Κύπρο, ως ένα φιλικό έθνος, να εξαντλήσει τις προσπάθειες της για τη διόρθωση αυτού του κατάφωρου τεχνικού λάθους».

Έχουμε μεγάλα κοινά θαλάσσια σύνορα γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κοινών αποθεμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι ήδη οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και η συνεργασία σε θέματα ενέργειας θα πρέπει να είναι ένα φυσικό επακόλουθο.

Τέλος είπε ότι η μελλοντική μας συνεργασία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω ενός λάθους συνόρων.