“Ο πολιτισμός είναι αγαθό για τους πολλούς”

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε πως είναι στη διακριτή φιλοσοφία του Υπουργείου Παιδείας η έγνοια για τον πολιτισμό, τον οποίο το Υπουργείο θεωρεί ως το κοινωνικό εκείνο αγαθό το οποίο διαστέλλει και ξεχωρίζει τις κοινωνίες που μεριμνούν για την ποιότητα ζωής του κάθε ανθρώπου από τις κοινωνίες που έχουν διαβρωθεί από την ατομικότητα.

«Συνεπώς, είναι βασικός μας στόχος να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά» συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι απόμακρο από αυτό που ζούμε καθημερινά, αλλά αντίθετα, ταυτίζεται και κινείται παράλληλα με την ίδια την καθημερινότητά μας.  «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η αξία του πολιτισμού βασίζεται στη ζωντανή του παρουσία στις δομές της κοινωνίας» είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία, ως εκ τούτου, της ενίσχυσης των συνεργειών.

«Ο δημιουργικός διάλογος, ο οποίος θα αναδείξει τις συνέργειες αυτές, θα συμβάλει σε μια πιο υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πολιτών μας, ιδιαίτερα μάλιστα των νέων ατόμων» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη μεγάλη προσφορά της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ στην πολιτιστική ζωή του τόπου και συνεχάρη ιδιαίτερα τον υπεύθυνο και τα μέλη του Πολιτιστικού Γραφείου όπως επίσης και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμά τη συνεισφορά των οργανωμένων κομμάτων και άλλων οργανισμών στη γενικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη και αναβάθμιση των πολιτιστικών μας θεσμών και δραστηριοτήτων, αναφέροντας πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια στηρίζει και ενθαρρύνει με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προβάλουν το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται στο χώρο του κυπριακού πολιτισμού και  της ευρύτερης πνευματικής ζωής.

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε ακόμη τα θερμά του συγχαρητήρια στον εικαστικό καλλιτέχνη Κώστα Οικονόμου και στο λογοτέχνη Πανίκο Παιονίδη, στους οποίους απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη, για τη μακρά και σημαντική προσφορά τους στο σύγχρονο πολιτισμό της Κύπρου.

«Πρόκειται» είπε «για δύο ακούραστους αγωνιστές, οι οποίοι υπηρετούν με αφοσίωση τον πολιτισμό και έχουν να επιδείξουν ένα πολυδιάστατο και αξιόλογο έργο στην πορεία της ζωής τους».

«Για το σημαντικό έργο και τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική προσφορά τους, ο αγαπητός Πανίκος Παιονίδης στη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνική κριτική και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία και ο αγαπητός Κώστας Οικονόμου στην καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου και στην προσπάθεια ανανέωσης και διεύρυνσης της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής, δίκαια έχουν καταξιωθεί στην κυπριακή κοινωνία ως εξέχουσες φυσιογνωμίες και δίκαια τιμώνται σήμερα με τη μεγάλη αυτή διάκριση» συμπλήρωσε.