Ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ ενόψει της προεδρίας

 

Στόχος των σεμιναρίων και των διασκέψεων είναι η προβολή της Κύπρου ενόψει της εξάμηνης προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε. η πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Στην Ουάσιγκτον λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας οι αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι περιορισμένες, ωστόσο στα θέματα προξενικής συνεργασίας η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία. Για τις προετοιμασίες μίλησε στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης της Δημοκρατίας, Παύλος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε, στην «δική μας περίπτωση η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει περιορίσει αρκετά τον ρόλο της εκ περιτροπής προεδρίας, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στους ώμους της εδώ αντιπροσωπείας της Ε.Ε.. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία η προεδρεύουσα χώρα έχει τον κύριο ρόλο».

Για παράδειγμα, είπε, «στα θέματα της προξενικής συνεργασίας, όπου η Κύπρος θα προεδρεύει των συναντήσεων της τοπικής προξενικής συνεργασίας. Η συνεργασία μας με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι αγαστή και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνεργασία όσο θέματα προκύψουν».

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον είπε ότι πέραν αυτών, με την ευκαιρία της προεδρίας «θα επικεντρωθούμε στη διοργάνωση σεμιναρίων και διασκέψεων, με ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και για να την προβάλουν μέσα από τη θεματολογία τους. Μέσα από τα θέματα αυτά να αναδειχθεί επίσης και η διατλαντική πτυχή, καθώς βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον».

Ανέφερε ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με έγκυρες «δεξαμενές σκέψης» (think tanks) της Ουάσιγκτον για τη συνδιοργάνωση τέτοιων συνεδρίων, σε θέματα όπως η ενέργεια, στο οποίο αυταπόδεικτα υπάρχει ενδιαφέρον.

Ένα ακόμη θέμα που προωθείται, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι ο ρόλος του πολιτισμού στις διατλαντικές σχέσεις, θέμα που δεν έχει απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν. Η Κύπρος με την δική της μακρά πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία έχει κάτι να προσφέρει κι έχει τα φόντα να αναλάβει ηγετική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα θέματα, όπως το λεγόμενο «Φόρουμ της Ουάσιγκτον», το οποίο διοργανώνεται κάθε Φθινόπωρο στην αμερικανική πρωτεύουσα και φέρνει μαζί τις κύριες «δεξαμενές σκέψεις» για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ε.Ε., εμπλέκοντας και την επιτροπή των πολιτικών αντιπροσώπων της Ε.Ε. Είμαστε σε επαφή με τους διοργανωτές για τη συμμετοχή μας . Μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία και το θεματολόγιο».

Αυτό το Φθινόπωρο,  είπε ο κ. Αναστασιάδης, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της διεξαγωγής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που αποτελεί παράμετρο η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Η προεδρία συνοδεύεται συνήθως κι από υψηλού επιπέδου επισκέψεις της προεδρεύουσας χώρας. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη το οριστικό πρόγραμμα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου από την Κύπρο, στα πλαίσια επαφών είτε Ε.Ε. – ΗΠΑ, είτε της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, «όμως αναμένουμε να υπάρξουν τέτοιες επισκέψεις σε υπουργικό επίπεδο, ανάλογα με τον τομέα».