Πιστωτικές κάρτες… του Καρλ Μαρξ!

Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αρκετοί Ανατολικογερμανοί έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ–αλλά τυπωμένη πάνω σε πιστωτικές κάρτες.

Παρά την ιστορία της Ανατολικής Γερμανίας, πολλοί πρώην υπήκοοί της δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες με τυπωμένη πάνω τους την μορφή του ανθρώπου που προφήτευε το τέλος του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού.

Πάνω από το ένα τρίτο των πελατών της Sparkasse Bank (Ταμιευτήριο) της πόλης Τσέμνιτς επέλεξαν να τυπώσουν την εικόνα μίας χάλκινης προτομής του μεγάλου φιλοσόφου του 19ουαιώνα Καρλ Μαρξ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της Ρόγκερ Βιτς.

Το πρόσωπο του Μαρξ με σοβαρή έκφραση εμφανίζεται να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του λογότυπου της Mastercard.

Πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι κάτοικοι του Τσέμνιτς–που τότε ήταν γνωστό ως Καρλ-Μαρξ-Σταντ–όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας είχαν συνηθίσει να βλέπουν το πρόσωπο του Μαρξ στα χαρτονομίσματα των 100 μάρκων.

Το Τσέμνιτς, που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε ως πρότυπη σοσιαλιστική πόλη κι ακόμη υπερηφανεύεται για το ύψους επτά μέτρων άγαλμα του Μαρξ στο κέντρο της. Η πόλη έχει βυθισθεί σε οικονομικό μαρασμό μετά την πτώση του κομμουνισμού και ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 20%.

Στα ανατολικά τμήματα της χώρας υπάρχει ορισμένο αίσθημα νοσταλγίας για το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς της DDR, επί των ημερών του οποίου οι πολίτες στερούνταν μεν πολλών ελευθεριών, αλλά είχαν εγγυημένη εργασία και κοινωνική ασφάλιση. Η τάση αυτή πάντως, οι πιστωτικές κάρτες με τη μορφή του Μαρξ, δεν περιορίζεται βέβαια μόνον στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Έχουμε λάβει παραγγελίες ακόμη κι από πελάτες σε δυτικογερμανικά κρατίδια, οι οποίοι μας ρωτούν εάν μπορούν να ανοίξουν έναν τοπικό λογαριασμό σε εμάς ώστε να αποκτήσουν την κάρτα με το πρόσωπο του Μαρξ», τόνισε ο ίδιος υπεύθυνος της Sparkasse.

Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008, το 52% των Ανατολικογερμανών δήλωνε πως πιστεύει πως η οικονομία της ελεύθερης αγοράς «είναι απρόσφορη», ενώ το 43% ήθελε να επιστρέψει ο σοσιαλισμός.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.