Πιθανή αύξηση τιμών στα ακίνητα

 

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι είναι πολύ καλή περίοδο να αγοράσει κάποιος ακίνητο σήμερα.
 

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Παντελή Λεπτό, έγινε δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λεπτός είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης.
 

“Ο Σύνδεσμος μας είναι ο κατεξοχήν Σύνδεσμος ο οποίος ασχολείται με την ανάπτυξη γης. Απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους, αποτελεί περίπου το 20% του ΑΕΠ και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενθάρρυνση του τομέα θα βοηθήσει και την ανάπτυξη και τα έσοδα του κράτους. Εμείς έχουμε παραδώσει στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ το υπόμνημα μας το οποίο έχει σειρά από μέτρα, τα οποία αποτελούνται τόσο από φορολογικά κίνητρα, αλλά και από άλλα μέτρα για την επίσπευση διαδικασιών και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην απόκτηση κατοικίας και διαμονής από αλλοδαπούς. Εχουμε ζητήσει να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων τα οποία θα επενδυθούν στην οικοδομική βιομηχανία. Επίσης, εχουμε ζητήσει όπως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για κεφάλαια τα οποία θα επαναεπενδυθούν στην οικοδομική βιομηχανία”, πρόσθεσε.
 

Ο κ. Λεπτός είπε ότι οποιαδήποτε τόνωση και επένδυση στην οικοδομική βιομηχανία θα αυξήσει και τα έσοδα του κράτους.
 

“Ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου το 35% του τμήματος της πώλησης καταλήγει στα ταμεία του κράτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο . Σήμερα έχουμε 17% ΦΠΑ, έχουμε 8% μεταβιβαστικά, έχουμε πολλούς άλλους φόρους, οπόταν οποιαδήποτε τόνωση του τομέα θα τονώσει και τα ταμεία του κράτους και την ανεργία”, συμπλήρωσε.
 

Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων μέσω φορολογικών κινήτρων, ο κ. Λεπτός είπε, όπως έγινε και στο παρελθόν, να δοθούν κίνητρα για κεφάλαια τα οποία υπάρχουν στο εξωτερικό, να επαναπατριστούν στην Κύπρο.
 

“Θα δοθεί ένα κίνητρο, ότι για παράδειγμα το 5% αυτών των κεφαλαίων θα φορολογηθεί, νοουμένου ότι τα κεφάλαια αυτά επενδύονται στην ακίνητη περιουσία”, σημείωσε.
 

Σε ερώτηση για την ανεργία λόγω του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων, ο κ. Λεπτός είπε ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη γης, έχουν δραστηριότητες και στο εξωτερικό, έχουν εξειδικευμένες ομάδες προώθησης των κυπριακών ακινήτων στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο την τελευταία περίοδο λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Ρωσία, λόγω των γεγονότων της Αιγύπτου και της Συρίας.
 

“Πιστεύω ότι θα δούμε καλύτερες μέρες. Είναι αλήθεια ότι ο τομέας μας είναι ένας τομέας ο οποίος απασχολεί πάρα πολλούς εργαζόμενους, ότι οι δραστηριότητες μας έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στη βιομηχανία, δηλαδή με κάθε περιουσία που πουλιέται δίδονται εργασίες και στους αρχιτέκτονες και στους μηχανικούς και στους οικοδόμους, αλλά δίδονται και εργασίες και στους εισαγωγείς ειδών υγιεινής, για παράδειγμα, στους ξυλουργούς, στους πελεκάνους και έτσι το όφελος το οποίο θα προέρθει από την ανάπτυξη του τομέα θα είναι πολύ μεγάλο”, ανέφερε.
 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λεπτός είπε ότι ο τομέας των ακινήτων παγκοσμίως είναι ο τομέας ο οποίος έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και γι` αυτό θέλει κίνητρα να επανέρθει η δραστηριότητα στα προηγούμενα επίπεδα.
 

“Πιστεύω ότι υπάρχει πάρα πολύ ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Κύπρο από την έλευση του φυσικού αερίου πιστεύω ότι εκείνα θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Ο τομέας ο δικός μας ασχολείται με την ανάπτυξη, το φυσικό αέριο θα δημιουργήσει νέες ανάγκες στην Κύπρο, θα υπάρχουν ανάγκες και για κατοικία και για γραφεία και για αποθηκευτικούς χώρους και για άλλες εξειδικευμένες ανάπτυξης. Ο κλάδος ο δικός μας ο οποίος είναι ο κατεξοχήν κλάδος ο οποίος ασχολείται με την ανάπτυξη θα πρέπει να συμβάλει και εκείνος στις δραστηριότητες αυτές”, πρόσθεσε.
 

Ερωτηθείς για τις τιμές των ακινήτων και αν αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, ο κ. Λεπτός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά οι τιμές των ακινήτων είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.
 

“Αναμένουμε αύξηση της ζήτησης, άρα θεωρητικά μπορεί κάποιος να πει ότι αναμένουμε και άνοδο των τιμών. Οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι ήταν πριν δύο με τρία χρόνια. Σήμερα σε αρκετά ακίνητα οι τιμές είναι κάτω του κόστους, άρα δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το πράγμα. Δηλαδή, ό,τι καινούργια κτιστούν, σίγουρα θα είναι πολύ ψηλότερες οι τιμές.  Βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, άρα τούτο θα φέρει σίγουρα και άνοδο των τιμών”, συμπλήρωσε.

Το μέλος του Συνδέσμου, Γιάννης Μισιρλιής, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση στη Λεμεσό και λόγω των Ρώσων, αλλά και των αραβικών χωρών, της Συρίας και της Αιγύπτου.