“Πράσινο” και από Eurogroup για το Μηχανισμό

 

Η κυπριακή αίτηση έγινε δεκτή, όπως δεκτή έγινε και η αίτηση της Ισπανίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα 27/6 ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σε δηλώσεις του στο Υπουργείο σημειώνοντας πως μετά την αποδοχή της αίτησης θα οργανωθεί επίσκεψη ομάδας τεχνοκρατών για να εξεταστεί η αίτηση.

Η ομάδα η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα κάνει σε βάθος μελέτη την οποία θα υποβάλει στην ομάδα της Ευρωζώνης ώστε να αποφασιστεί το ύψος της χρηματοδότησης και οι όροι.

Το Εurogroup καλοσωρίζει το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδοτική στήριξη

Το Εurogroup καλωσόρισε σήμερα 27/6 το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από τα κράτη και το ΔΝΤ, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας και των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Εurogroup αντιλαμβάνεται ότι ένα πρόγραμμα προσαρμογής είναι απαραίτητο σ` αυτό το στάδιο και σχεδιάζει να απαντήσει θετικά σ` αυτό το αίτημα.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης καλούν την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ ,τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα, που θα προβλέπει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπό το φως του ιδιαίτερα δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κρίσης δημόσιου χρέους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Eurogroup είναι πεπεισμένο πως η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο και θα επιτρέψει στην Κύπρο να επιτρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων κεφαλαιουχικών ελλείψεων και τη διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης, εκεί όπου χρειάζεται.

 

Επίσης, θα βασίζεται σε μια αποφασιστική δράση για δημοσιονομική προσαρμογή για να στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 

Τέλος, θα βασίζεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται από το EFSF ή το ESM στη βάση των χρηματοδοτικών μέσων.

 

Καταλήγοντας, το Eurogroup σημειώνει ότι προσβλέπει σε μια γρήγορη ανταπόκριση από το ΔΝΤ για την αίτηση της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών.