«Πρέπει οι πρόσφυγες να επιστρέψουν σπίτια τους»

 

Η συνεχιζόμενη εκποίηση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αποβαίνει σε βάρος μας και θα πρέπει η πολιτεία να εξεύρει τρόπους για να τερματίσει το κύμα προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα , δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος συναντήθηκε το πρωί (20/06) στα γραφεία του κόμματος με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας με αφορμή και την σημερινή Διεθνή Ημέρα Προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμος Γιάγκου δήλωσε ότι αποτελεί ευθύνη της ηγεσίας του τόπου να χειριστεί το όλο ζήτημα προτού ξεπουληθούν όλες οι ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι 38 χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή , τα δικαιώματα 200,000 συμπατριωτών μας εξακολουθούν να παραβιάζονται από την κατοχική Τουρκία η οποία είναι ένοχη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ενός διεθνούς εγκλήματος.

Ανέφερε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να καταπατά τα ψηφίσματα των ΗΕ, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και άλλων περιφερειακών οργανισμών, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ότι φέρουν ευθύνες για την ανοχή τους απέναντι στο έγκλημα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται ανεκτή η προσφυγοποίηση και πρέπει η νομιμότητα να αποκατασταθεί με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Είπε ότι στην σημερινή συζήτηση τέθηκε το θέμα της συνεχιζόμενης εκποίησης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ευθύνες της πολιτείας είναι βαρύτατες και θα πρέπει να εξεύρει τρόπους να ανακόψει το κύμα των προσφυγών μέσω κρατικών πρωτοβουλιών και με ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα έχουμε απώλειες των ερεισμάτων μας για  μια σωστή, δίκαιη και δημοκρατική λύση, αν η εκποίηση συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς. Πρόσθεσε ότι η Ένωση Κοινοτήτων στέλλει SOS και το μήνυμά της πρέπει να ακουστεί και όλοι οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπενθύμισε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής είχε συναντηθεί στο παρελθόν και με άλλες προσφυγικές ενώσεις και ιδιοκτήτες  γης στα κατεχόμενα στους οποίους έχει αναφέρει ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση και να τεθεί ενώπιον της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου προέτρεψε την Ένωση Κοινοτήτων Κερύνειας να έρθει σε επαφή με όλους τους άλλους προσφυγικούς φορείς ώστε να μορφοποιηθεί κατά τρόπο οριστικό αυτή η πρόταση πάνω στην οποία να εργαστούμε, πέραν την προσπάθειας που γίνεται σε επίπεδο Βουλής με την μεταφορά συντελεστή δόμησης κατεχομένων περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Ομήρου απαντώντας σε ερώτηση μίλησε για την δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα εξυπηρετεί τις βιοτικές ανάγκες του προσφυγικού κόσμου και να μπορεί να χρησιμοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να μελετηθεί και η αγορά από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ορισμένων περιουσιών όταν εγείρεται θέμα επιθυμίας και βούλησης του ιδιοκτήτη να εκποιήσει την περιουσία του προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Πρόσθεσε ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι ουσιαστικά η εκποίηση ε/κ περιουσιών μέσω της παράνομης επιτροπής στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας Δήμος Γιάγκου αναφέρθηκε σε λάθος του ΕΔΑΔ το οποίο με την αναγνώριση της παράνομης επιτροπής στα κατεχόμενα, καλεί τον θύτη που είναι η Τουρκία, να δικάσει το θύμα και να παραχωρήσει αποζημιώσεις στους πρόσφυγες για την απώλεια της περιουσίας και των εισοδημάτων τους.

Είπε ότι η Τουρκία ζητά να αποκτήσει γη και με τον τρόπο αυτό να μπορεί να ανακηρύξει κράτος, σημειώνοντας ότι η ηγεσία μας πρέπει να χειριστεί επειγόντως το ζήτημα προτού ξεπουληθεί η περιουσία μας στην Άγκυρα.

Ο κ. Γιάγκου είπε ότι δυστυχώς έχουν βρεθεί πολλοί πρόσφυγες που αποτάθηκαν στην λεγόμενη επιτροπή , κάποιοι όχι αδίκως γιατί υποφέρουν , αλλά και άλλοι που δεν αντέχουν την αναμονή. Σημείωσε ότι πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πριν κάνουμε αυτή την πράξη.

Είπε ότι το ίδιο το ΕΔΑΔ στο οποίο προσφεύγουμε για τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, έρχεται να τα καταπατεί , με την οδηγία που έδωσε στα τουρκικά δικαστήρια.