«Πρόκληση: Μηδενική Πείνα»

«Πρόκληση: Μηδενική Πείνα». Ήδη από τον τίτλο φαίνεται πόσο φιλόδοξο αλλά και δύσκολο είναι. Η πρωτοβουλία που τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ως στόχο να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων στην τροφή, την ίδια ώρα που περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από την πείνα.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο+20, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε όλες τις χώρες να δείξουν τόλμη και να «εργαστούν για ένα μέλλον στο οποίο όλοι θα έχουν το δικαίωμα στην τροφή». Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους καταναλωτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξαλείψουν την πείνα.

«Σε έναν κόσμο αφθονίας, κανένας άνθρωπος, ούτε ένας δεν πρέπει να πεινά. Σας καλώ όλους να συνταχθείτε στο πλευρό μου για ένα μέλλον όπου δεν θα υπάρχει πείνα», επισήμανε ο Μπαν, χαιρετίζοντας επίσης τις προσπάθειες διεθνών θεσμών για το θέμα αυτό.

Ανάμεσα στους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επαρκής πρόσβαση σε τρόφιμα όλο τον χρόνο, να μην υπάρχουν παιδιά και έγκυες που να υποσιτίζονται και να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κάνουν λόγο για «μια ακτίδα ελπίδας», επισημαίνοντας όμως πως «δεν μπορεί να υπάρξει μηδενική πείνα με…μηδενικά χρήματα».

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.