“Προκλητική η στάση των Βρετανών”

Συγκεκριμένα  δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη και βάζει σε κίνδυνο την αποτελεσματική φρούρηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η προκλητική στάση των Βρετανών να απαγορεύσουν την οπλοφορία στους άντρες της κυπριακής Αστυνομίας που θα αναλάβουν την ασφάλεια της τελετής έναρξης της κυπριακής προεδρίας στις 5 Ιουλίου στο Κούριο».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «η στάση των Βρετανών δημιουργεί κενά ασφαλείας για τους υψηλούς προσκεκλημένους της κυπριακής προεδρίας».

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα καλεί την Κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα και επιτακτικά προς την πλευρά των Βρετανικών Βάσεων προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η ευθύνη διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων όπως είναι το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου ανήκει στη Δημοκρατία».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «η δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας των Βάσεων προς τους αξιωματικούς της κυπριακής Αστυνομίας ότι ‘είτε σας αρέσει είτε όχι θα είσαστε στο Κούριο ως πολίτες’ είναι εξίσου προκλητική και απαράδεκτη και φανερώνει το θράσος με το οποίο οι Βρετανοί ενήργησαν στο θέμα της ασφάλειας της τελετής έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας και τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «το μέλλον της κυπριακής οικονομίας κρίνεται σε αυτή τη Σύνοδο με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ευρωζώνης ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποτελεσματικό σχέδιο για την οικονομία».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης σήμερα στο Eurogroup θα ήταν πραγματικά ενισχυμένη, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έγκαιρα αποδεχόταν τις εισηγήσεις για τη συνομολόγηση ενός κυπριακού συμφώνου διάσωσης της οικονομίας το οποίο θα έδινε το μήνυμα ότι στην Κύπρο όλοι, κόμματα και φορείς, ομόγνωμα και με υπευθυνότητα συμφωνούν σε συγκεκριμένα μέτρα για διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, «δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι κυβερνώντες φτάνουν στο παραπέντε χωρίς να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για την οικονομία ενώ επιδεικνύουν και πάλι την περιφρόνηση τους στη συλλογική διαβούλευση και επιλέγουν τη αποτυχημένη συνταγή της μοναχικής πορείας».

«Επιτέλους το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλουν ειδικά τώρα να αναλογιστούν τις δικές τους ασήκωτες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας και να εγκαταλείψουν τη σημερινή τους νοοτροπία γιατί τα εγκληματικά λάθη στην οικονομία, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου του Προέδρου Χριστόφια δεν κρύβονται ότι και να κάνουν ότι και να ισχυριστούν»», είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Αναφορικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τις συνέπειες των εγκληματικών χειρισμών του παρελθόντος, είναι τεράστιας δυσκολίας εγχείρημα».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «εμείς πιστεύουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να χειριστεί την πολύπλοκη και δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».

Ανέφερε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που περνά η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα αλλά Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται γεωγραφικά σε μια περιοχή, που αλλάζει και πολιτικά και ενεργειακά».

Οπως είπε ο κ. Γιωργάλλας «δημιουργούνται προοπτικές, οι οποίες αν τύχουν ορθολογιστικής μελέτης και πλαισιωθούν από νέους σχεδιασμούς, μπορούν να αποβούν προς όφελος του Ελληνισμού σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «εκφράζουμε τη βεβαιότητα μας ότι αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν σοβαρά τον νέο Ελληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιωργάλλας, εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά» στον οποίο ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».