Προωθείται το θέμα Σένγκεν στην Κυπριακή Προεδρία

Οι επικεφαλής των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ και της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φερχόφσταφ έθεσαν, σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ευθέως το ζήτημα ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την μονομερή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επαναφορά των διασυνοριακών ελέγχων στις χώρες-μέλη του Σέγκεν, θα πρέπει να εξετασθεί από την Κυπριακή Προεδρία.

Για μας, είπε ο Ζόζεφ Ντολ, η θητεία της Δανικής Προεδρίας στην ΕΕ έχει λήξει και από εδώ και στο εξής θα αναφέρομαι γι’ αυτό το θέμα στην επόμενη προεδρία της Κύπρου.

Πρέπει να αναστείλουμε όλες τις συνομιλίες για το θέμα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στο χώρο Σέγκεν με τη Δανική Προεδρία και να περιμένουμε να το κουβεντιάσουμε με την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, τόνισε εμφαντικά ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φερχόφσταφ.

Όλοι, ωστόσο, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σεσίλια Μάλστρομ, εξέφρασαν τη σθεναρή τους αντίδραση, στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Δανίας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μόρτερν Μόντσκοφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Σέγκεν.

Η ανοικτή διαμάχη που εκδηλώθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη μία πλευρά και της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου από την άλλη, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με την απόπειρα αλλαγής της Συμφωνίας Σέγκεν, θα είναι ένα από τα πρώτα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η Κυπριακή Προεδρία.

Η επίτροπος Μάλστρομ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κομισιόν είναι αντίθετη προς τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Σέγκεν αποτελεί ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία μονομερής απόφαση και αλλαγή του, ενώ υπογράμμισε ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές δεν διασφαλίζεται ούτε η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών αλλά ούτε και η ελευθερία διακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, επιχειρηματιών μέσα στη ζώνη των χωρών του Σέγκεν.

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, χαρακτήρισε ως πρόκληση και αντίθετη προς την ευρωπαϊκή ιδέα τη μονομερή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Δανική προεδρία, τόνισε, με το να μην εξηγεί γιατί αφαιρει το δικαίωμα συναπόφασης από το Ευρωκοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν σέβεται επαρκώς τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα αλλά να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες που έχουν θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη, κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Περισσότερο οξύς ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, κατηγόρησε τη Δανική προεδρία ότι “ακολουθεί μία επικίνδυνη πορεία” και ότι “άνοιξε την πόρτα του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη”.

Είμαστε αντίθετοι σ` αυτούς που επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τα σύνορα διότι, κατέληξε, δεν πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στις επιπτώσεις της “Αραβικής Ανοιξης”.

Αποτελεί ντροπή και αίσχος που κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα, λίγες ημέρες πριν τον επίσημο εορτασμό της 27ης επετείου από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σέγκεν, υποστήριξε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταφ.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά απόπειρα επανεθνικοποίησης της Συμφωνίας Σέγκεν και αποτελεί επίθεση κατά του κοινοτικού κεκτημένου, κατέληξε ο κ. Φέρχοφσταφ, αναφέροντας ότι ίσως θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών-μελών του Σέγκεν με εξοργίζει, τόνισε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς και απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο της Δανέζικης Προεδρίας τόν κατηγόρησε ότι “καταστρέφουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, την ελευθερία στη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών”.

Αντιδημοκρατική και αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας, χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς Κορνέλια Ερνστ.

Η απόφαση είναι βαθύτατα λαϊκίστικη και υποβαθμίζει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που το δικαίωμα της συναπόφασης του είναι κατοχυρωμένο στην Συνθήκη της Λισσαβόνας, κατέληξε.