Προσπάθειες για αποφυγή του Μηχανισμού

3efimeridesteleia

Οι επαφές με Ρωσία και Κίνα από Κυβέρνηση και Λαϊκή Τράπεζα, οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια και οι επικρίσεις της Κυβέρνησης εναντίον της αντιπολίτευσης ότι πλήττει την αξιοπιστία της οικονομίας, η αιτιολόγηση της απόφασης του Γ. Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη για το Μαρί και η διαφωνία του βοηθού Γ. Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα,  είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες του Σαββάτου.

Με τίτλο «Αποστολή στο Πεκίνο» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε ειδική αποστολή στην Κίνα για άντληση κεφαλαίων μετέβη υψηλόβαθμο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας και ότι στο Πεκίνο επενδύει ελπίδες και η Κυβέρνηση για δάνειο. Γράφει, επίσης, ότι ο Γεν. Εισαγγελέας Π. Κληρίδης δικαιολόγησε την απαλλαγή Γ. Γεωργιάδη από τις κατηγορίες για το Μαρί, λέγοντας ότι θα είναι προς όφελος της υπόθεσης, ενώ κόμματα και συγγενείς των θυμάτων δεν φαίνεται να πείθονται . Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι τουρκικό αεροσκάφος που φωτογράφιζε τη «Δήμητρα» έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας.

Υπό τον κύριο τίτλο «Στο ακουστικό για απάντηση από τη Μόσχα» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της «Η Σημερινή» η οποία γράφει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο μόλις υποβάλει αίτηση  για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ η Κυβέρνηση αναμένει κατά πόσο θα εισπράξει το ρωσικό δάνειο και με ποιους όρους. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλη σπείρα που εισήγαγε τον τελευταίο καιρό ναρκωτικά στην Κύπρο πιστεύει πως εξάρθρωσε η Αστυνομία. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν δεκάδες αλλοδαποί αιτητές ασύλου φυλακισμένοι στο Μπλοκ 10 των Κεντρικών Φυλακών ζητώντας να μετακινηθεί από εκεί Αφρικανός ασθενής με ηπατίτιδα Β’ και έιτς.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Διαφωνώ με τον Κληρίδη» γράφει ότι ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας, εξέφρασε μιλώντας στον «Φ», την κάθετη διαφωνία του με την απόφαση του Π. Κληρίδη χαρακτηρίζοντας καίρια λανθασμένη την απαλλαγή Γεωργιάδη για το Μαρί. Γράφει, επίσης, ότι πλησιάζει η ώρα που θα ληφθούν αποφάσεις για επιστροφή τεμαχίων γης σε ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν για σκοπούς κατασκευής έργων κοινής ωφελείας αλλά τελικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης η υλοποίησή τους αναστέλλεται. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ακαθαρσίες, λερωμένα και σκουριασμένα εργαλεία, αποξηραμένο αίμα, ακόμα και σκουλήκια στο δάπεδο και στους τοίχους του νεκροτομείου του νοσοκομείου Λεμεσού αντίκρισε ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας.

Στο κύριο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει «Πλήττουν την αξιοπιστία μας» αναφέροντας ότι λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό που πλήττουν την αξιοπιστία μας κατήγγειλε χθες η Κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την παραπειστική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση του ΔΗΣΥ σε βάρος της οικονομίας μας. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας για την Υγεία, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην προχθεσινή χαλαζόπτωση σε χωριά της Κύπρου και αναφέρει ότι 90χρονοι διηγούνται πως για πρώτη φορά στη ζωή τους είδαν χαλάζι σε τέτοιο μέγεθος, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «μπορούσε να σκοτώσει ακόμα και άνθρωπο».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ακόμα προσπαθούμε να αποφύγουμε το μηχανισμό» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε χθες ότι η Κύπρος προσπαθεί ακόμα να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, αναμένοντας την απάντηση για το ρωσικό δάνειο η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες πρέπει να δοθεί από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάτω από πρωτοσέλιδη φωτογραφία, η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στους πανηγυρισμούς της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ύστερα από την νίκη με 4-2 επί της εθνικής Ελλάδας για τα προημιτελικά του EURO. Αλλού αναφέρεται στην απαλλαγή Γεωργιάδη από τις κατηγορίες για το Μαρί και στους λόγους τους οποίους εξέθεσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.