Μια χειραψία ιστορικής σημασίας (Vid)

 

Ιστορική χαρακτηρίζεται η χειραψία μεταξύ της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρώην διοικητή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), Μάρτιν ΜακΓκίνες.

Ο πρώην διοικητής του IRA είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι δύο τους έδωσαν τα χέρια, κατά την επίσκεψη της βασίλισσας στην Β. Ιρλανδία. Η κίνηση είναι σαφώς συμβολική και σηματοδοτεί το τέλος μιας σύγκρουσης που κόστισε τις ζωές χιλιάδων στρατιωτών και απλών πολιτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε 14 χρόνια από τότε που ο IRA τερμάτισε τον πόλεμό του εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στην επαρχία.

Η χειραψία, που συμβολίζει αυτή την οριστική συμφιλίωση στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σε ένα θέατρο του Μπέλφαστ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της Βασίλισσας. 

Μάρτιν ΜακΓκίνες: Ένας πρωτεργάτης του IRA

Ο 62χρονος καθολικός ήταν ένας από τους ηγέτες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πολέμησε τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρειο Ιρλανδία επί 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.

Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες υπήρξε, επίσης, ένας από τους πρωτεργάτες της διαδικασίας που οδήγησε τον IRA να καταθέσει τα όπλα και σημαντικός διαπραγματευτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται την Τετάρτη να παραστεί σε εκδήλωση με 22.000 προσκεκλημένους στο Μέγαρο του Στόρμοντ στο Μπέλφαστ, έδρα του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της ημιαυτόνομης, υπό βρετανική κυριαρχία, Βορείου Ιρλανδίας.


Η ιστορική χειραψία από amnesiac_chris

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.