Σ.Στεφάνου: Το πακέτο μέτρων δόθηκε στα κόμματα

Ο κ. Στεφάνου, πρόσθεσε ακόμη ότι τα κόμματα δεσμεύτηκαν να δώσουν τις δικές τους προσεγγίσεις και τοποθετήσεις επί του πακέτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σήμερα το πρωί έχει αποσταλεί το πακέτο μέτρων στα κόμματα, όπως είχε συμφωνηθεί χθες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στην οποία συνάντηση έγινε ενημέρωση και συζήτηση επί των μέτρων. Τα κόμματα έχουν δεσμευτεί σύντομα να δώσουν τις δικές τους προσεγγίσεις και να έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες τοποθετήσεις επί αυτού του πακέτου».

Ανέφερε ότι κάποια κόμματα έκαναν μια πρώτη προσέγγιση αλλά είναι θέμα των κομμάτων να αναφερθούν στις δικές τους θέσεις και τις δικές τους προσεγγίσεις.

«Αυτό το οποίο εμείς ως κυβέρνηση θα θέλαμε να πούμε είναι όπως αυτή η διαδικασία προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς για να μπορέσουμε να προωθήσουμε εκείνα τα οποία υπάρχουν μέσα στο πακέτο μέτρων», είπε.

Ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε και δεύτερη συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο για το θέμα.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Δεν έχει συζητηθεί θέμα εξαγοράς τραπεζών”

Τα θέματα τραπεζών τα χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα με την ανάλογη συνεννόηση με την Κυβέρνηση, δήλωσε κ. Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία  ζητά προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη 500 εκατ. ευρώ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν την έχει δει αλλά τα θέματα τραπεζών τα χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα με την ανάλογη συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν με την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τέτοια θέματα «δεν μπορούν να απαντηθούν με ‘ναι’ ή ‘όχι’. Αυτά είναι ζητήματα που χρειάζονται σοβαρή προσέγγιση και μελέτη».

Ανέφερε ότι «πάντοτε όταν έχουμε να κάνουμε με το τραπεζικό πιστωτικό σύστημα και με την Κεντρική Τράπεζα – που έχει την εποπτεία – αυτά τα ζητήματα, όπως και πολλά άλλα πρέπει να απαντώνται στην κατάλληλη στιγμή. Να μην προτρέχουμε των γεγονότων».

Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «αντιλαμβάνομαι όταν μιλάτε για κρατικοποίηση εννοείτε όπως έχει γίνει σε κάποιες χώρες με εξαγορά των τραπεζών. Εμείς δεν έχουμε συζητήσει τέτοια πράγματα. Απλώς λέγω ότι αυτά τα ζητήματα, το κράτος πάντοτε τα εξετάζει με την Κεντρική Τράπεζα και αντιμετωπίζονται οι ανάγκες, οι προκλήσεις ή και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με ένα πολύ συντονισμένο και σφαιρικό τρόπο. Για αυτό έχω πει να μην προτρέχουμε των γεγονότων»