“Σε αρχικό στάδιο διερευνάται η υπόθεση”

“Είναι σε αρχικό στάδιο ακόμη οι ανακρίσεις και η διερεύνηση της υπόθεσης” και “παίρνονται προληπτικά μέτρα”,πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στη Λευκωσία, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή, όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας ενεργοποιήθηκαν, είναι ενεργοποιημένες” και, “βασικά, δεν μπορούμε να πούμε οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, μέχρι να έχουμε κάτι θετικότερο”.
Οταν ερωτήθηκε εάν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα πρόληψης του ενδεχομένου διαφυγής του δράστη ή των δραστών του εγκλήματος προς το εξωτερικό ή στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα” και δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες, ενώ οι αστυνομικές έρευνες “στρέφονται παντού”.
“Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται”, δήλωσε ο Υπουργός απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων δημοσιογράφων για τα κίνητρα, τον τρόπο διάπραξης του 5πλού φόνου και τους δράστες, επαναλαμβάνοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο οτιδήποτε, είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα οι ανακρίσεις και, όταν θα υπάρξει κάτι πιο θετικό, θα το ανακοινώσουμε”.
Σε ερώτηση εάν είναι Κύπριοι που διέπραξαν αυτό το έγκλημα ή ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι από το εξωτερικό, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι, “στο παρόν στάδιο, οποιαδήποτε λεπτομέρεια δοθεί ίσως να κάνει κακό στην όλη υπόθεση”.
Ερωτηθείς εάν σχετίζεται με την υπόθεση αυτή ο εμπρησμός πρακτορείου, που έγινε στη Λευκωσία λίγα λεπτά πριν το έγκλημα και μήπως επρόκειτο για κάποιο “μήνυμα” που ήθελαν να στείλουν, ο Υπουργός δήλωσε ότι “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις συνθήκες του εγκλήματος, ο κ. Λουκά δήλωσε ότι “είναι πέντε οι νεκροί”, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι για τους δράστες και τον τρόπο εκτέλεσης του πολλαπλού φονικού απάντησε πως “υπάρχει, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο”.
Σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, ο Υπουργός δήλωσε ότι “είναι του ιδίου τύπου τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, μπορεί να ήταν ένα, μπορεί να ήσαν δύο, μπορεί τρία”.
“Συνεχίζονται οι εξετάσεις και να μην προτρέχουμε”, είπε ο κ. Λουκά, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα που ανάγκασε τα πέντε θύματα να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το οποίο γαζώθηκε ακολούθως με σφαίρες, ο Υπουργός επανέλαβε: “Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα” και “δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή”.
 
Απαντώντας στην ερώτηση εάν, από τις έρευνες, προκύπτει πως ήταν καλά σχεδιασμένο το έγκλημα, ο κ. Λουκά είπε ότι “σίγουρα, ένα επεισόδιο με πέντε νεκρούς βεβαίως ήταν σχεδιασμένο, αλλά”, πρόσθεσε, “σε λίγο θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία”.
Στον κ. Λουκά ετέθησαν υπ` όψη, από τους δημοσιογράφους, δηλώσεις αρχηγών ή άλλων στελεχών πολιτικών κομμάτων για κλίμα ανασφάλειας και ανομία στην Κύπρο.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι “η Αστυνομία έχει πολλές φορές ενεργήσει προληπτικά και έχει αποσοβήσει πάρα πολλές φορές ακόμη και φόνους και άτομα καταδικάσθηκαν για αυτά”.
“Ηταν”, όπως ανέφερε ο κ. Λουκά, “ένα επεισόδιο πολύ σοβαρό, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε ανεύθυνες δηλώσεις”.
Ερωτηθείς εάν κυβερνά ο υπόκοσμος, ο κ. Λουκά τόνισε πως “σίγουρα, όχι”, όμως, “εάν περιμέναμε έτσι επεισόδιο”, είπε, “σίγουρα θα λαμβάναμε και τα μέτρα μας”, ενώ “τώρα, πάντα λαμβάνονται μέτρα και για σκοπούς αντιποίνων, βεβαίως”.
Ο Υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι “δεν ευσταθεί, αυτό που ελέχθη, ότι δεν θα λαμβάνονταν μέτρα”, ή “ότι θα ήσαν ελλιπή τα μέτρα μας” στην Αγία Νάπα, λόγω απασχόλησης του μεγαλυτέρου μέρους της αστυνομικής δύναμης για τις εκδηλώσεις της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
“Εγιναν ήδη οι σχεδιασμοί, όμως η Προεδρία μας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά έγιναν όλοι οι σχεδιασμοί για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε”, είπε ο κ. Λουκά.