Σε Κύπριους το “Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη”

 

Οι Πέτρος Σουππουρή και Huseyin Ankansoy είναι μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Συγγενών Αγνοουμένων, Δολοφονηθέντων και άλλων Θυμάτων των γεγονότων 1963 – 1974. Μαζί τους θα βραβευθούν ακόμη 36 υποψηφιότητες από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Κύπριους βραβευθέντες πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE, Κύπρος) ο οποίος δήλωσε ότι οι Σουππουρής και  Ankansoy, “ένωσαν τις δυνάμεις τους και  διοργανώνουν και λαμβάνουν μέρος σε κοινές εκδηλώσεις και ομιλίες με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο πόνος που προκλήθηκε από τα αιματηρά γεγονότα είναι κοινός για όλους τους Κυπρίους  και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο ανάπτυξης του εθνικισμού.” Ο κ Χατζηγεωργίου συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι “η δράση τους έχει τεράστια σημασία…, και η βράβευση των ανθρώπων αυτών και η γνωστοποίηση του  μεγαλείου,  ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που τους διακατέχει  είναι  προς όφελος της  αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών της Κύπρου”.

Συνολικά η Επιτροπή του Βραβείου είχε να επιλέξει τους νικητές ανάμεσα σε 61 υποψηφιότητες που προτάθηκαν για το  “Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη” το οποίο  θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 για την επιβράβευση πρωτοβουλιών που προωθούν την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Βραβείο θεσπίστηκε ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών• ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.  Συμπεριλαμβάνονται επίσης και καθημερινές δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 27 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή Βραβείου, υπεύθυνη  για την απονομή των βραβείων, επιλέγοντας αρχικά 5 υποψηφίους από κάθε κράτος μέλος και τελικά 50 από όλα τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της γεωγραφικής κατανομής και την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται στα κράτη μέλη προέλευσης των βραβευομένων και μια κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται τον Οκτώβριο (ή εφέτος κατ’ εξαίρεση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο) στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Στην φετινή Εθνική Επιτροπή για την Κύπρο συμμετείχαν οι  Ευρωβουλευτές κ Κασουλίδης, κ. Χατζηγεωργίου και κ Μαυρονικόλας.