Σεβασμό της Κυπριακής Προεδρίας από την Τουρκία


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου, 2011.

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), η οποία έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ευρωβουλευτή, η απάντηση της Κομισιόν για το σημαντικό αυτό θέμα, εκδόθηκε μόλις δέκα μέρες πριν την έναρξη της εξάμηνης Προεδρίας.

Παράλληλα, η κ. Παπαδοπούλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίων στα κατεχόμενα αλλά και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η Κομισιόν, στην απαντητική επιστολή της,  παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου, 2011 όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.