Σειρά για το Μηχανισμό πήρε η Κύπρος


 

Σε χθεσινές 11/6 δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, εξέφρασε ότι το όποιο πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς να συμπεριλάβει και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.
 

Ο κ. Σιαρλής τόνισε ότι, «όταν υποβάλλεις αίτημα προς τον μηχανισμό στήριξης, λαμβάνεις όλα τα δεδομένα υπόψη σου, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών, που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Επομένως, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες».
 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επέμενε μέχρι προχθές ότι, ο μόνος λόγος που μπορεί να προσφύγει η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης, είναι οι Τράπεζες και όχι οι χρηματοδοτικές ανάγκες.
 

Σε χθεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση και διαφωνία στις δηλώσεις Σιαρλή και Κυβέρνησης.
 

Από την πλευρά του, το ΔΗΣΥ παίρνει τη θέση ότι η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών για το Μηχανισμό Στήριξης καταρρίπτει πλήρως «την ανεύθυνη και παραπλανητική προπαγάνδα του ΑΚΕΛ και του Προεδρικού».
 

Αναγνωρίζεται πλέον, σημειώνει, πως η ενδεχόμενη προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης θα προκύψει για να καλύψει και δημοσιονομικές ανάγκες και δεν θα γίνει μόνο για τη στήριξη των τραπεζών.
 

Όλοι πλέον οφείλουν, υποδεικνύει το ΔΗΣΥ, να αναγνωρίσουν ότι τα Δημόσια Οικονομικά βρίσκονται σε αδιέξοδο.
 

Το Κυπριακό Κράτος ουσιαστικά αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του και οδηγείται στον Μηχανισμό Στήριξης. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, τονίζει, θα έπρεπε η συμπεριφορά και οι επιλογές της Κυβέρνησης να ήταν τέτοιες που να αποκαθιστούσαν την χαμένη αξιοπιστία και να διασφάλιζαν ότι οι όροι και προϋποθέσεις δεν θα είναι δυσβάστακτοι.