Στις 24 Αυγούστου η απόφαση για τον Μπράιβικ

 

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων πέρσι το καλοκαίρι στη Νορβηγία, θα εκδοθεί στις 24 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Βένχε Ελίζαμπεθ Άρντσεν με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

 

Την τελευταία ημέρα της δίκης του ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου 2011 για να προστατεύσει τους “βέρους Νορβηγούς” από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα. Πρόσθεσε ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο για να υπερασπιστεί την “εθνική ομάδα” στην οποία ανήκει και ο ίδιος.

 

«Έδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Για αυτό ζητώ να με απαλλάξετε» των κατηγοριών, είπε στο δικαστήριο.

 

«Δεν αναγνωρίζω την ενοχή μου. Επικαλούμαι την αρχή της αναγκαιότητας (που επιτρέπει να σκοτώνει κανείς κάποιον υπό ειδικές συνθήκες) επειδή αγωνίστηκα για το λαό, την κουλτούρα και τη χώρα μου», πρόσθεσε στην τελική αγόρευσή του που διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

 

Μεταξύ άλλων ο Μπράιβικ κατήγγειλε τη σεξουαλική ελευθεριότητα που “απειλεί” την παραδοσιακή οικογένεια κάνοντας αναφορά στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Sex and the City και τους Νορβηγούς καλλιτέχνες που κατάγονται από μετανάστες και εκπροσωπούν τη χώρα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

 

Απευθυνόμενος στους πέντε δικαστές υπογράμμισε ότι «η Ιστορία θα δείξει αν δικάζουν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να σταματήσει το Κακό», ο οποίος «διέπραξε μια μικρή βαρβαρότητα για να σταματήσει μια μεγαλύτερη».

 

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπράιβικ άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Οτόγια, σκοτώνοντας 69 άτομα, στην πλειονότητά τους εφήβους. Λίγο νωρίτερα είχε τοποθετήσει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από την έκρηξη άλλα οκτώ άτομα.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.