Στις 6 Ιουλίου η ψηφοφορία για τον τζόγο

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Ιουλίου θα γίνει η ψηφοφορία του νομοσχεδίου, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατά την οποία θα συζητηθεί η φορολόγηση του στοιχήματος.

Σε ό,τι αφορά την πρόνοια για την απαγόρευση του ανταλλακτηρίου, το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης, ο ΔΗΣΥ κατά της απαγόρευσης και εκκρεμεί η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως η Επιτροπή αποφάσισε όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 6 Ιουλίου το πρωί και ορίσθηκε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Οικονομικών την Τρίτη στις 10.00 το πρωί για να εξετάσει τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα του ανταλλακτηρίου, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με τις τροποποιήσεις που πρότεινε και έτσι όλο το νομοσχέδιο θα τεθεί στις Κοινοβουλευτικές ομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νικολάου είπε πως το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ήδη υπέρ της  απαγόρευσης του ανταλλακτηρίου.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ υπό τις προϋποθέσεις που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό στοίχημα κλάσης Β, περιλαμβανομένου και του ανταλλακτηρίου τοποθετήθηκε υπέρ του ανταλλακτηρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο  βαθμό το χρόνο ώστε να ψηφιστεί ο νόμος  για το στοίχημα στις 6 Ιουλίου.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία ρυθμίζει το στοίχημα με δύο κλάσεις, με την πρώτη κλάση να περιλαμβάνει το συλλογικό ή αθλητικό στοίχημα που παίζεται στα πρακτορεία και τη δεύτερη κλάση που περιλαμβάνει  το ηλεκτρονικό στοίχημα που διεξάγεται μέσω διαδικτύου.

Διευκρίνισε πως η νέα νομοθεσία εξαιρεί τον ΟΠΑΠ που ρυθμίζεται από διακρατική συμφωνία και το ιπποδρομιακό στοίχημα που ρυθμίζεται με άλλο νόμο.

Είπε ακόμα πως δεν ρυθμίζει τη λειτουργία των επίγειων καζίνων στην Κύπρο, τα οποία ήδη απαγορεύονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και πρόσθεσε πως με τη νέα νομοθεσία απαγορεύεται ρητά το ηλεκτρονικό στοίχημα σε υποστατικά, το οποίο θα επιτρέπεται μόνο από τον ιδιωτικό χώρο του παίκτη. Με το νέο νόμο τα on line casino και οι κουλοχέρηδες θα απαγορεύονται διευκρίνισε ο κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ανησυχίες για τον τρόπο που εξελίσσεται η διαμόρφωση του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά το ανταλλακτήριο.

Συζητείται στην Κοινοβουλευτικές ομάδες η εισαγωγή του ανταλλακτηρίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο εθισμού και απαγορεύεται σε πολλές χώρες.

Πρόσθεσε πως τα ανταλλακτήρια έλκουν τζογαδόρους και οδηγούν στην έξαρση του προβλήματος των εκτεθειμένων παικτών και αναφέροντας ότι για τους οικολόγους ο τζόγος είναι πρόβλημα και όχι ευκαιρία για κέρδος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη νομοθεσία .

Ανέφερε ακόμα πως οι Οικολόγοι θα εισηγηθούν ουσιαστική φορολόγηση του στοιχήματος, η οποία θα αποθαρρύνει τους παίκτες, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι δεν θα αποδεχθούν μέρος των εισπράξεων από τη φορολογία του στοιχήματος να κατευθύνεται στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Εάν θα ενισχυθεί ο αθλητισμός, θα πρέπει να ενισχυθεί ισότιμα με τον πολιτισμό, για όλα τα αθλήματα και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες .

Είπε τέλος πως θα πρέπει να κατευθυνθούν κονδύλια σε προγράμματα αποθάρρυνσης και απεξάρτησης των παικτών και αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί ο τζόγος.