Στο Μηχανισμό από €6 – €10 δις

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα παραμένει ακόμη άγνωστο, ποσό όμως που απ’ ότι φαίνεται κυμαίνεται από €6 – €10 δις.

Τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν από χθες την απόφαση της Κύπρου, ως το πέμπτο μέλος της Ευρωζώνης, το οποίο προσφέυγει στον Μηχανισμό Στήριξης

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την αντίδραση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, με την οποία χαιρετίζει το αίτημα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ευθύνη για την διαπραγμάτευση των απαιτούμενων προϋποθέσεων πρέπει να αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ενώ συμπληρώνει ότι αναμένει την ισχυρή δέσμευση της Λευκωσίας για τις απαιτούμενες ενέργειες.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρεται στην απόφαση της Λευκωσίας να προσφύγει στην ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η Deutsche Welle μεταδίδει ότι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης με την οποία γνωστοποίησε τη Δευτέρα την πρόθεσή της για προσφυγή στον Μηχανισμό δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά ή στο αν το ποσό της διάσωσης θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες ή για τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Το Πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην βαριά έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα του νησιού στην Ελλάδα.

Εξελίξεις στο θέμα αναμένεται πως θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες ώρες μετά και την σύσκεψη αρχηγών που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό στις 16:30 το απόγευμα.