Σύλληψη Νιγηριανού για πλαστοπροσωπία

 

Ο 37χρονος αλλοδαπός κατηγορείται επίσης για εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις.
 

Ο Νιγηριανός συνελήφθηκε αφού ήταν αναμεμιγμένος σε υπόθεση απόσπασης χρημάτων από 72χρονο ο οποίος έπεσε θύμα εξαπάτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, Υπαστυνόμος Χρήστος Ανδρέου, «χθες καταγγέλθηκε από 72χρονο από την Λευκωσία ότι κατά το μήνα Φεβρουάριο, είχε λάβει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από γυναίκα, από πρόσωπο το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν καλογριά και του ζητούσε όπως γίνει διαχειριστής της περιουσίας της η οποία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με σκοπό να τη διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο παραπονούμενος θα έπαιρνε ως αντάλλαγμα το 25% του συνολικού ποσού».
 

Σύμφωνα με το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του 72χρονου «το ποσό αυτό βρισκόταν σε κιβώτιο που ήταν φυλαγμένο σε εταιρεία ασφαλείας στο Λονδίνο. Αρχές Μαρτίου ο παραπονούμενος δέχθηκε δεύτερο μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από άλλο πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι ήταν γιατρός της καλογριάς και του ανέφερε ότι αυτή απεβίωσε δύο ημέρες προηγουμένως. Το άτομο αυτό ζήτησε από τον 72χρονο το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ με την πρόφαση όπως γίνει αλλαγή ιδιοκτησίας του κιβωτίου με τα χρήματα».
 

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως «στις 6 Ιουνίου 2012 ο παραπονούμενος δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο του πρόσωπο το οποίο του ανέφερε ότι βρισκόταν στην Κύπρο και του ζητούσε το ποσό των 780 ευρώ για σκοπούς τελωνείου. Ο παραπονούμενος απέστειλε στο άτομο αυτό το συγκεκριμένο ποσό με εταιρεία αποστολής χρημάτων. Την ίδια ημέρα ο 72χρονος έστειλε στο ίδιο άτομο το ποσό των 1200 ευρώ για σκοπούς τελωνείου, όπως αναφέρθηκε».
 

Στις 11 Ιουνίου ο παραπονούμενος συναντήθηκε με το συγκεκριμένο άτομο σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα όπου και του ζήτησε το ποσό των 5800 ευρώ με την πρόφαση ότι αυτά χρειάζονταν για την έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας του κιβωτίου. Ωστόσο ο παραπονούμενος δεν κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό και προχώρησε σε καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία».
 

Μετά από έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας «εντοπίστηκε 37χρονος από Αφρικανική χώρα στο σημείο και όταν Αστυνομικός ζήτησε τα στοιχεία του, του ανέφερε πως ήταν άλλο πρόσωπο. Ωστόσο ο Αστυνομικός τον συνέλαβε για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας. Ανακρινόμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο 37χρονος ανέφερε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη του κιβωτίου με τα χρήματα».
 

Ο 37χρονος Νιγηριανός οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης του.
 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας απηύθυνε «έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους συναλλαγές. Διάφοροι επιτήδειοι αποστέλλουν μηνύματα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω κινητών τηλεφώνων όπου με διάφορες προφάσεις ζητούν την αποστολή χρημάτων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει υποψία το κοινό καλείται να έρχεται σε επαφή με την Αστυνομία για συμβουλές και αποτροπή τέτοιου είδους ενεργειών» κατέληξε.