Συναγερμός στην Πάφο για μολυσμένα κουνούπια


 

Σε ρυάκι που διέρχεται από τον κέντρο της Πόλης και βρίσκεται κοντά στο Παφιακό στάδιο, εντοπίστηκαν μέσα σε πυκνή βλάστηση, σμήνη από το πολύ επικίνδυνο κουνούπι, που είναι φορέας όχι μόνο της ελονοσίας ή της μαλάριας, όπως είναι επίσης γνωστή, αλλά και άλλων ασθενειών όπως της εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης.
 

Όπως διαπίστωσαν λειτουργοί των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου που προέβηκαν σε επιτόπιο έλεγχο στο συγκεκριμένο ρυάκι, δεν λήφθηκαν προληπτικά μέτρα και δεν είχε γίνει ο κατάλληλος ψεκασμός.
 

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Πάφου, Φυλακτής Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι «δεν  συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και από σήμερα θα αρχίσει ο καθαρισμός του ρυακιού με εκσκαφείς  και με παράλληλη  καταπολέμηση των κουνουπιών».
Ο κ. Κωνσταντινίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από πλευράς των υγειονομικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση των  κουνουπιών στην συγκεκριμένη περιοχή.

 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας μιλώντας στα ΜΜΕ, επέρριψε ευθύνες στον Υγειονομικό Επιθεωρητή του Δήμου Πάφου.
 

Ο κ. Βέργας ανέφερε ότι «με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε, θα έπρεπε μέχρι το τέλος του Μάη να είχαν ολοκληρωθεί όλοι οι ψεκασμοί, κάτι που στο τέλος δεν έγινε». «Οι ψεκασμοί των κουνουπιών ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, ενώ οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου θα εξετάσουν εκ νέου όλες τις περιοχές της πόλης», πρόσθεσε ο Σάββας Βέργας.
 

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστος Χρίστου είπε ότι «τα συγκεκριμένα κουνούπια μπορεί να προκαλέσουν ελονοσία. Αυτό όμως, δεν μπορεί να συμβεί στην Κύπρο αφού δεν υπάρχουν άτομα που έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια, και άρα δεν μπορεί να μεταδοθεί».
 

Ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι,  «σήμερα θα βρίσκεται στην Πάφο λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών με ειδίκευση στην ιατρική εντομολογία, για να πάρει δείγματα τα οποία θα σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο».