Συνάντηση Χριστόφια – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

 

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Γερμανίδας Καγκελάριου, έγινε πριν την έναρξη των εργασιών της δεύτερης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κ. Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κυπριακή Προεδρία και διαμήνυσε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι το Βερολίνο θα σταθεί δίπλα στην Προεδρία και είναι έτοιμο να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ενοχλημένη από τη στάση που η Αγκυρα αποφάσισε να τηρήσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα του θεσμού της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ που από την 1η Ιουλίου θα αναλάβει η Κύπρος. 

Οι ίδιες πληροφορίες ισχυρίζονται, η κ. Μέρκελ ζήτησε να ενημερωθεί για τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος θα επιδιώξει συνεργασία με όλους τους εταίρους της, λειτουργώντας ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφή ατζέντα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε κυρίως στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020, λέγοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσει το θέμα. Επίσης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την πολιτική της Νότιας Γειτονίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η Γερμανία θα είναι ευτυχής αν ολοκληρωθεί έγκαιρα το ΠΔΠ. Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα της Κύπρου.