Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Τουρκία δέσμευσε τις περιοχές ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βόρεια και ανατολικά της Κύπρου και είναι προφανές πως θέλουν να στείλουν μηνύματα προς δυο κατευθύνσεις.  Τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει και της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρχίζει την Κυριακή (01/07) όσο και προς τη Συρία, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους.

Όπως ανεφέρεται στον «Φ», η άσκηση, σύμφωνα με την τουρκική διακοίνωση (A2262/12), άρχισε προχθές Τρίτη (26/06) και ολοκληρώνεται σήμερα.

Σε αυτή εμπλέκονται τόσο στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και πλοία. 

Να σημειωθεί ότι, υπάρχει και προειδοποίηση προς αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας ενόψει της χρήσης του FIR Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φ», είναι προφανές ότι αυτή την περίοδο θα πυκνώσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις από πλευράς των Τούρκων, καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους στοχεύουν στα εξής: 

Πρώτο, να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης και αναταραχής στην περιοχή. Αυτό, όπως αναφέρουν, θα εδραιώσει την εντύπωση ότι η Κύπρος αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Δεύτερο, θα αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος, οι Τούρκοι θα «οργώνουν» την κυπριακή ΑΟΖ.  Και τρίτο, να επηρεασθούν εταιρείες που ενδιαφέρονται για να εμπλακούν στις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Παράλληλα με αυτό τον σχεδιασμό, που αφορά τις στρατηγικές επιδιώξεις τους στην Κύπρο,αναφέρει ο «Φ», στην ατζέντα τους είναι και το συριακό, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Έρευνες έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία, με δυο πλοία προ δεκαημέρου σε περιοχές βορείως της Κύπρου ενώ στοχεύει στην επέκτασή τους και δυτικά της Κύπρου. Μια περιοχή, την οποία θεωρούν αμφισβητούμενη και τη διεκδικούν ώστε η τουρκική ΑΟΖ να αγγίξει αυτή της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον «Φ», η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει σύντομα ένα ερευνητικό πλοίο για τους σκοπούς αυτούς.