Συνεργασία με όλα τα υπό ένταξη κράτη

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο ενημέρωσης των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο για τα θέματα που θα προωθήσει το Υπουργείο του κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Άμυνας να αναλάβει και να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντα της προεδρίας σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Βαρόνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και με όλους τους εταίρους μας με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης.

«Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε με τα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί, δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ», σημείωσε.

Ως Υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε, «θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης».

Όπως ανάφερε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών αποστολών, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το ΥΠΑΜ, μεταξύ άλλων, θα διοργανώσει στην Κύπρο τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής, ενώ άλλα σεμινάρια και εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κύπρο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις διάφορες επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (Κ.Π.Α.Α.) και ακόμη διαθέτει τις υποδομές της, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών.

Η συνεισφορά μας, πρόσθεσε, στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας θα επεκταθεί και στον τομέα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (Ε.Ο.Α.). Κατά την προεδρία θα συνεχίσουμε την ενεργή στήριξη μας με την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων στην Κύπρο και τις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και ειδικότερα στην προσπάθεια καθιέρωσης κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και στην προώθηση του στρατιωτικού προγράμματος Erasmus.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, «κατά την Κυπριακή Προεδρία θα πρωτοτυπήσουμε, διοργανώνοντας για πρώτη φορά Ολυμπιάδα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Όπως είπε, η εισήγηση υποβλήθηκε από την Κύπρο και υιοθετήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ. Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από μέρους των σπουδαστών, είπε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η στρατιωτική Ολυμπιάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί στην Πάφο.

Ο κ. Ηλιάδης υπογράμμισε ότι κατά την προεδρία μας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Μέχρι τώρα η ΕΕ δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μ. Ανατολή. Είναι καιρός να ασχοληθούμε υπεύθυνα και συλλογικά γιατί πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι η Ευρώπη, χωρίς παρεμβάσεις και επεμβάσεις βεβαίως, μπορεί να βοηθήσει τους λαούς της περιοχής να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη», σημειώνοντας ότι «αν την κατάλυση των αυταρχικών καθεστώτων διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε ποιο νόημα θα έχει η αραβική άνοιξη; Θα οδηγηθούμε από ένα αραβικό χειμώνα σ’ ένα άλλο», δήλωσε.

Ο ασφαλέστερος τρόπος, είπε, «να στηρίξουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική στην περιοχή είναι τα κράτη να λειτουργούν στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, «ως το ανατολικότερο σύνορο της Ε.Ε, με τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους λαούς της περιοχής, αποτελεί μια αξιόπιστη γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ. Ανατολή και δηλώνουμε ετοιμότητα να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο.

«Μπορεί η Κύπρος από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης να αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή», είπε.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε χώρες της περιοχής κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, είπε ότι αυτό το θέμα «το έχουμε συζητήσει τόσο με την Υπάτη Εκπρόσωπο όσο και με τους εταίρους μας».

Η Κύπρος, τόσο σε επίπεδο Υπουργών όσο και στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του ενδιάμεσου με την πραγματοποίηση αποστολών της ΕΕ σε χώρες της περιοχής, κατέληξε.