Τα παζάρια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

 

 Συνεχείς οι διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει μονάχα εάν η Γερμανία εγγυηθεί τα χρέη των δοκιμαζόμενων κρατών μελών της νομισματικής ένωσης.

“Το μοναδικό πράγμα που θα σώσει το κοινό νόμισμα πλέον είναι ένα μεγάλο σχέδιο στο οποίο η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να δεσμεύσει πλήρως την οικονομία της στο ευρώ”, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να “εκλάβει το χρέος του ενός ως το χρέος όλων”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι ζήτησε ουσιαστικά τη δημιουργία “ευρωασφαλιστικού συστήματος”.

Ειδικότερα ζήτησε τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ με έναν εναρμονισμένο και δεσμευτικό τρόπο ώστε να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής, προσθέτοντας ότι προτίθεται να θέσει το θέμα επί τάπητος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και η ελληνική αντιπροσωπία και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να ταξιδέψει.

Το ενδεχόμενο να συνοδεύσουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες εξετάζουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν στα σχέδιά τους το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ το πρωί της Δευτέρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τα στελέχη που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών, την Πέμπτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με “Τα Νέα”, θα θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, αλλά προεξοφλείται ότι ακόμη και αν υπάρξουν τοποθετήσεις από την πλευρά κάποιων Ευρωπαίων ηγετών, δεν θα ληφθεί απόφαση, θετική ή αρνητική.

Η συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη στην κυβερνητική αποστολή και η παρουσία του στη Σύνοδο το πρωί της Παρασκευής δείχνουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είναι πρόσωπο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας ένα υπερενισχυμένο υπουργείο, και θα είναι καθοριστική η συμβολή του στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Περισσότερες ειδήσεις στο News247.gr,επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.