Τέλος στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η πρόταση του  Υπουργού  Υγείας για αύξηση 30% σε όλα τα τέλη των κρατικών νοσοκομείων, επιβολή τελών σε φάρμακα, αναλύσεις, εγγραφές και επίσκεψη στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών  συζητήθηκε χθες 20/6 από το Υπουργικό Συμβούλιο και  όπως φαίνεται σύντομα το θέμα θα πάει και στη  Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φ» μια από τις σημαντικές αλλαγές που προτείνονται είναι η κατάργηση της κατηγορίας των δικαιούχων Β δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για πρώτη φορά λοιπόν όλοι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν €10 για να εξυπηρετηθούν από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Ένα τέλος όμως δίνεται και στην  ανεξέλεγκτη προμήθεια φαρμάκων και διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και αναλύσεων. Πλέον ο κάθε δικαιούχος δωρεάν περίθαλψης θα πρέπει να καταβάλλει ανώτατο ποσό €10 για κάθε συνταγή η παραπεμπτικό γιατρού.

 Όσο αφορά  τις εγγραφές ασθενών, οι συνταξιούχοι, μέχρι στιγμής  εξαιρούνται, πλέον  όμως θα καταβάλλουν και αυτή €2 για κάθε επίσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι τα τέλη των κρατικών νοσοκομείων δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 2005 ενώ η καταβολή αντιτίμων για φάρμακα, αναλύσεις και ΤΑΕΠ στόχο έχουν την αναχαίτιση της σπατάλης που παρατηρείται και ανεβάζει το κόστος της υγείας στα ύψη. 

Με το σχέδιο αυτό  το κράτος στοχεύει στην εξοικονόμηση €13 εκατομμυρίων.