“Θα προσπαθήσουμε να προωθηθούν φιλολαϊκές πολιτικές”

 

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την άποψη ότι πρόκειται για το πιο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι όλα είναι κρίσιμα, σημειώνοντας ότι «και αυτό είναι όντως κρίσιμο διότι η ατζέντα του είναι πολύ σοβαρή».

 

Θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με την μελλοντική πορεία της ΕΕ, είπε σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Πρωθυπουργών και Αναπληρωτών Πρωθυπουργών, στην οποία ήταν προσκεκλημένος,  

 

 

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα καθορίσει πολιτικές, το διαμοιρασμό των κονδυλιών στις διάφορες πτυχές της ανάπτυξης της ΕΕ, οπόταν σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν διάφορες πτυχές του ΠΔΠ που είναι πάρα πολύ σοβαρές, όπως η αγροτική πολιτική, η πολιτική για το άσυλο, της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής συνοχής κ.τ.λ. Το κάθε συμβούλιο έχει τη σημασία του», τόνισε. 

 

 

Αναφερόμενος στις επαφές του το πρωί, είπε ότι είχε μια κοινή και πολύ δημιουργική σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και την Πρωθυπουργό της Δανίας με θέμα το ΠΔΠ.

 

«Υπήρξε συγκατάβαση και σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να συνεργαστούν όλοι ούτως ώστε να προωθηθεί το ΠΔΠ, το θέμα στην ατζέντα ήταν αυτό. Στην Κύπρο πέφτει μεγάλο βάρος διότι η δανική προεδρία έχει δημιουργήσει το φάκελο, αλλά ακόμη οι ουσιαστικές συζητήσεις που αφορούν τις διαφορές μεταξύ χωρών το πώς θα διατεθούν τα διάφορα κονδύλια και προς ποια κατεύθυνση είναι κοντά μας», υπογράμμισε.

 

 

Πρόσθεσε ότι  θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο το πολύ, η Κύπρος να φέρει αυτό το φάκελο κοντά σε συμφωνία, ώστε να εμπλακεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια  μέχρι το Δεκέμβριο να υπάρξει πλήρης συμφωνία και κατάληξη στο Συμβούλιο Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο της Κυπριακής Προεδρίας. 

 

Αναφέρθηκε και στην παρουσία του στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

 

«Ήμουν εδώ προσκεκλημένος στη συνεδρία των Σοσιαλιστών. Υπάρχει μια προσπάθεια να προωθηθεί μια νέα φιλοσοφία, την οποία εμείς εδώ και πολύ καιρό προωθούσαμε στο Συμβούλιο, αλλά ήμασταν μόνοι με ένα – δυο άλλους πρωθυπουργούς ή προέδρους», είπε.

 

 

Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι με την εκλογή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπάρχει καλύτερη δυνατότατα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιβληθεί εδώ και τώρα η πολιτική της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

 

«Είναι στην ατζέντα και αυτό το θεωρώ θετικό. Εκπροσωπούμε το Συμβούλιο εμείς στην επόμενη εξαμηνία και θα πρέπει να διαδραματίσουμε ένα ρόλο συγκερασμού απόψεων ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Τη φιλοσοφία μας την γνωρίζετε, θα προσπαθήσουμε να προωθηθούν φιλολαϊκές πολιτικές», είπε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το θέμα της οικονομίας της Ισπανίας και της Κύπρου δεν είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου και συνέστησε σε όλους να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους «για να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για τον τόπο μας».