Το ΑΚΕΛ στο πλευρό του Προέδρου

 

Σε ομιλία του απόψε ο κ. Κυπριανού, στην εκδήλωση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στο οίκημα του Συνδέσμου/ πρώην Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, δήλωσε ότι η λύση αυτή “θα επανενώνει τον τόπο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου”.

Θα είναι, όπως είπε, “λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μίαν κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού”.

“Την ίδια στιγμή, ως ΑΚΕΛ”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “δεν παύουμε να θυμίζουμε και να αναδεικνύουμε τους πρωταίτιους της κυπριακής τραγωδίας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “το ΑΚΕΛ, στην προσπάθειά του να δώσει προοπτική και επιλογή στον κυπριακό λαό, έχει επιλέξει και προτείνει στην κομματική του βάση την υποψηφιότητα του Υπουργού Υγείας, Σταύρου Μαλά”.

“Θεωρούμε”, πρόσθεσε, “ότι μπορεί να αποτελέσει υποψηφιότητα που θα οδηγήσει την Κύπρο και το λαό μας μπροστά”, ενώ, “δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης, ακόμα και σήμερα, επιμένει να προκαλεί τη μνήμη του λαού μας, με ανέγερση ανδριάντα πραξικοπηματία και με δηλώσεις για την `αμάραντη μνήμη του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη που δεν αμαυρώνεται`, ή όταν τοποθετείται με προκλητική ασέβεια απέναντι στην Ιστορία, λέγοντας ότι το πραξικόπημα ήταν έργο `μιας κλίκας ελληνόφωνων αξιωματικών` “.

“Ο ιμπεριαλισμός”, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “έπαιξε τον πρώτο ρόλο για την προετοιμασία και την υλοποίηση του δίδυμου εγκλήματος, η Τουρκία άρπαξε με τη βία την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις επεκτατικές της βλέψεις στο νησί, όμως κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους σκοπούς του, αν δεν βρίσκονταν στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μίσθαρνα εκτελεστικά όργανα για να τους εξυπηρετήσουν”.

“Σήμερα”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “ορισμένοι επιμένουν ότι θα πρέπει να αλλάξει η στρατηγική και η τακτική μας” και “να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση να συνομιλούμε για το Κυπριακό, αγνοώντας το συμφωνημένο πλαίσιο”.

“Ενθαρρυμένη από τέτοιες τοποθετήσεις η ακροδεξιά”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, “προτάσσει ακόμα πιο `πατριωτικές` συνταγές” και “απαιτεί να κλείσουμε τα οδοφράγματα, ακόμα και να προετοιμάσουμε πόλεμο”.

“Από τη μιαν άκρη αυτών των προσεγγίσεων μέχρι την άλλη”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “οδηγούμαστε στο ίδιο σημείο: εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα, στη διχοτόμηση, την οποία αποφάσισαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από το 1964 και την οποία ανέκαθεν επιδιώκει η Τουρκία”.

“Είναι λοιπόν”, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “καθήκον και υποχρέωση για τον κάθε εχέφρονα άνθρωπο, για τον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη, να απομονώσει την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και το φασισμό, προκειμένου να μη ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας όσα τραγικά ζήσαμε εμείς σε αυτό τον τόπο, προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία όσων έπεσαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία αυτού του τόπου” και “προκειμένου να δικαιώσουμε όσους αντιστάθηκαν στα τανκς της προδοσίας και τις σφαίρες της εισβολής”.

Ο κ. Κυπριανού μετέφερε από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ “θερμό χαιρετισμό” στη σημερινή εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο “Έτσι προδόθηκε η Κύπρος” και συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

“Τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, διότι, όπως ανέφερε, “μας υπενθυμίζουν την ιστορία του τόπου και μας διδάσκουν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά γεγονότα”.

“Το να μιλούμε για προδοσία είναι όντως πολύ βαριά κουβέντα, δυστυχώς όμως”, πρόσθεσε, “όσα μας οδήγησαν στο μαύρο Ιούλη του 1974 μόνον προδοσία μπορούν να χαρακτηρισθούν”.

“Ο Φάκελος της Κύπρου που διερευνήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “βρίθει μαρτυριών, στοιχείων και τεκμηριωμένων γεγονότων για αυτό”.

“Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970”, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “καταστρώνονταν τα σχέδια δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου” και, “σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όλες οι απόπειρες ήσαν συντονισμένες από το Διοικητή Δυνάμεων Καταδρομών, Δ. Παπαποστόλου και τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ο οποίος διέθετε και τον απαραίτητο οπλισμό στους επίδοξους δολοφόνους”.

“Ενήμερος για τα σχέδια δολοφονίας του Μακαρίου ήταν και ο Αθανάσιος Πουλίτσας, ο ίδιος ο Υπασπιστής του Αρχιεπισκόπου”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως “το 1972 ομάδα της ΕΟΚΑ Β’, με επικεφαλής το Σταύρο Σταύρου Σύρο, παρέλαβε οπλισμό για λογαριασμό της οργάνωσης” και “το 1973, οι Ηλιάδης και Ποταμιάνος ανέμεναν τη χρηματική βοήθεια από την Αμερική”.

“Την ίδια χρονιά, ο Γρίβας ανυπομονούσε να δρομολογήσει τα προδοτικά του σχέδια, αλληλογραφώντας με το δικτάτορα Ιωαννίδη”, είπε ο κ. Κυπριανού.

“Όλα τα χρόνια της δράσης της ΕΟΚΑ Β΄, εκπονούνταν σχέδια δολοφονικών επιχειρήσεων ενάντια στο Μακάριο, σχέδια Απόλλων, Γρόνθος, Ερμής, Ανταπόδοσις, Νίκη, Κεραυνός”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Κάποια από αυτά φέρουν την υπογραφή του Γρίβα, άλλα του Σύρου και του Καρούσου” και “με το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε το μισό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

“Το άλλο μισό”, πρόσθεσε, “πραγματοποιήθηκε με την τουρκική εισβολή, όταν η προδοσία άνοιξε την πόρτα στον Τούρκο εισβολέα” και “τότε, ανερυθρίαστα, πολλοί `υπερπατριώτες` πραξικοπηματίες έτρεξαν να φύγουν, στέλλοντας άλλους να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή, οι δε Χουντικοί, που εξαπέλυαν πύρινους λόγους εθνικοφροσύνης, ξεπούλησαν την Κύπρο με το χειρότερο τρόπο”.

Συνεχίζοντας την αναφορά του σε σωρεία περιστατικών για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι, “με το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, έχει πλέον τεκμηριωθεί αυτό που για χρόνια έλεγε το ΑΚΕΛ: Η Κύπρος δεν προδόθηκε από μια χούφτα αφρόνων ανθρώπων”, αλλά “η προδοσία ήταν συνειδητή, οργανωμένη και προετοιμαζόταν καιρό πριν, σε όλα τα επίπεδα, σε στρατιωτικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, σχεδιάστηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και βρήκε πρόθυμους εκτελεστές την Τουρκία, την ελλαδική Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄”.

“Επιμένουμε να αναφερόμαστε σε αυτή την ιστορική περίοδο”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “γιατί ο φασισμός και ο γριβισμός, δηλαδή η έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία, οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της διχοτόμησης, στο χείλος της καταστροφής”.

“Επιμένουμε να θυμίζουμε τον επαίσχυντο ρόλο της Χούντας, του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β”, πρόσθεσε, “γιατί ο λαός μας πληρώνει ακόμα ακριβά τη δουλικότητά τους στις ΗΠΑ και την κάλπικη εθνικοφροσύνη τους, γιατί όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, το εφιαλτικό σενάριο της διχοτόμησης καραδοκεί”.

“Σήμερα”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “υπάρχουν και αναπτύσσουν δράση στην Ελλάδα και στην Κύπρο τέτοιες οργανώσεις” και “κάποιος μάλιστα θα μπορούσε να πει ότι ο σύγχρονος φασισμός, που επανεμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από αυτό της δεκαετίας του 1940”.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “έχουν περάσει σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες χωρίς ο Δημοκρατικός Συναγερμός και οι συν αυτώ να έχουν βρει το θάρρος να καταδικάσουν το Γρίβα ως `κοινό δολοφόνο`, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης τον αποκάλεσε το Γενάρη του 1974, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του”.

“Αντιθέτως”, πρόσθεσε, “εξακολουθούν συνειδητά να δαφνοστεφανώνουν το Γρίβα και το Νίκο Σαμψών”.

“Πώς μπορεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να εμφανίζεται ως `σύγχρονος και δημοκράτης`, τη στιγμή κατά την οποία συνειδητά ή για να αλιεύσει ψήφους από τις ακροδεξιές καταστάσεις διαστρεβλώνει πλήρως την ιστορία; Με ποιες αξιώσεις άραγε θα διεκδικήσει την ψήφο του κυπριακού λαού στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, την ώρα κατά την οποία όλοι θυμόμαστε σε πόσες περιπέτειες, παλινδρομήσεις και αδιέξοδα οδηγήθηκε το Κυπριακό επί ΔΗΣΥ; Την ώρα που επιμένει να αρνείται την ιστορική αλήθεια;” πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

“Η Κύπρος”, είπε, “δεν μπορεί να γυρίσει πίσω” και “αυτό που χρειάζεται τώρα ο τόπος δεν είναι το πισωγύρισμα, αλλά το βήμα μπροστά, βήμα που μπορούν να κάνουν μόνον οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, που σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, δεν θα κουβαλά μαζί του τα βαρίδια του παρελθόντος, ούτε μια ένοχη πολιτική και κομματική πορεία”.