Το φυσικό αέριο μία νέα ενεργειακή πηγή

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης σε ομιλία του στο Cypriot Greek Oil and Gas 2012 Summit, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι “τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της Κύπρου είναι πολύ καλά γνωστά. Τοποθετημένη στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, στο κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων – της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής – η Κύπρος γειτνιάζει με τις κυριότερες διεθνείς διαδρομές ενέργειας και κοντά στις πολυσύχναστες ναυτιλιακές και αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή”.

Πρόσθεσε ότι “η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός». Απόρροια, είπε, αυτής της κατάστασης «είναι και το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, με την υποβολή 33 αιτήσεων από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, που προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ αυτών, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, την Ιταλία, τη Αυστραλία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι «μπροστά μας ανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργείται μια νέα δυναμική τόσο για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας, όσο και για το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, καθώς και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας”.

Ο Υπουργός είπε ότι “τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, εντάσσουν την χώρα μας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελώντας μια νέα ενεργειακή πηγή για την ΕΕ και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο”.

Αφού ανέφερε ότι “η σωστή αξιοποίηση και έμπρακτη εφαρμογή αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα”, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι “η Κυβέρνηση έχει χαράξει την ενεργειακή της πολιτική, επενδύοντας στο τρίπτυχο θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των ΑΠΕ, έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις, και ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, με τη δημιουργία ενός τρίτου διαδρόμου κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο”.

Σημείωσε ότι “η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μας πολιτικής, που έχει ως απώτερο πάντα στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως ενεργειακό περιφερειακό κέντρο, προϋποθέτει την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση τόσο των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όσο και αυτών που έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στις υποδομές αυτές που να καθιστούν τεχνικά εφικτό έναν τέτοιο στόχο περιλαμβάνονται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση”.

Επίσης, συνέχισε, “περιλαμβάνεται η κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου που θα είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο. Αυτό το έργο θα αποτελέσει κατά την άποψή μας την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά”.

Σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εμπορίου, “αποτελεί ακόμη η σύνδεση του τριγώνου Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μέσω της πόντισης καλωδίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε, όλα αυτά τα θέματα, όπως και τις ωφέλειες που μπορούμε να αποκομίσουμε από συνέργιες με την ΕΕ για την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος τα συζήτησα με τους Ισραηλινούς ομολόγους μου στην πρόσφατη εκεί επίσκεψη μου. Όπως δε έχω ήδη δηλώσει, από το Ισραήλ έχω φύγει πολύ αισιόδοξος ότι θέσαμε τις βάσεις για μια μεταξύ μας ουσιαστική και ειλικρινή στρατηγική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος”.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι “είναι σαφές πως η υλοποίηση της ενεργειακής μας πολιτικής προϋποθέτει τη διευθέτηση μιας σειράς εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες οριστικοποιούμε τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, προχωρούμε με τις διεργασίες για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενώ έχουμε ήδη προκαταρκτικά συμφωνήσει με το ΜΙΤ για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά, σε πρώτη φάση, τη διερεύνηση των προοπτικών οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τρόπων διοχέτευσης του στις διεθνείς αγορές, κάτι που συνεπάγεται μελέτη βιωσιμότητας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση, η μελέτη θα αφορά τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου”.

Εξήγησε ακόμα ότι “τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Κύπρο οι καθηγητές από το ΜΙΤ, οι οποίοι είναι οι επικεφαλής της μελέτης, και θα έχω συνάντηση μαζί τους για την αποσαφήνιση και των τελευταίων λεπτομερειών. Ομαλά εξελίσσεται, επίσης, και το έργο που αφορά την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Όπως παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετική εκδήλωση, αρχικά το δίκτυο αυτό θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς του Βασιλικού, της Μονής και της Δεκέλειας, με προοπτική βέβαια, σε κατοπινό στάδιο, το δίκτυο διανομής να καλύψει τα ξενοδοχεία, τις βιομηχανίες και τις πόλεις”.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ότι “μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε η Ομάδα Επαφής με την Noble, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία παρουσίασε το πλάνο των μελλοντικών της εργασιών για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και για σκοπούς εμπορικής αξιοποίησης του στις διεθνείς αγορές, πολύ σύντομα θα ορίσουμε τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με όρους εντολής την κατάληξη σε αριθμό συμφωνιών που πρέπει να υπογράψουμε με την εταιρεία”.

Είπε ακόμα ότι “όσον αφορά την πορεία των διαδικασιών από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης αυτή πλέον βρίσκεται στα χέρια της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία και προχωρεί με την αξιολόγηση των αιτήσεων».

Βρισκόμαστε, σημείωσε, σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τις εγχώριες αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχουμε σαφή εικόνα των δεδομένων που διαμορφώνονται, γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε και προχωρούμε προσεχτικά, σταθερά και δομημένα στο στόχο μας”.

Τέλος, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι “στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μάς προσφέρεται επιτέλους η ιστορική ευκαιρία να συνεργαστούμε ειλικρινά, εποικοδομητικά και με καλή θέληση προς όφελος των λαών μας. Στο βαθμό που μας αφορά, η Κύπρος σκοπεύει να αδράξει αυτή την ευκαιρία, και να μετατραπεί η γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής”, κατέληξε.

Υπό συζήτηση η έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ εντός του 2013

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συζητήσει με εταιρείες που έχουν δικαιώματα για εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο Ταμάρ του Ισραήλ, όπως η Noble και η Delek, αλλά και με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η έλευση φυσικού αερίου από το 2013, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Cypriot-Greek Oil and Gas 2012 Summit, που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το συνέδριο και είπε ότι “μετά την ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Κύπρου ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και είναι ενδεικτικό και τα συνέδρια που γίνονται και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από αυτά τα θέματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Επανέλαβε ότι “φιλοδοξούμε από την Κύπρο να γίνει ένας τρίτος διάδρομος τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο”, σημείωσε ότι στην ομιλία του αναφέρθηκε στην «επιτυχή επίσκεψη» στο Ισραήλ και είπε πως όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν “παίρνουν το δρόμο τους για να υπάρξει μια συνεργασία σ’ αυτό τον τομέα με το Ισραήλ”.

Πρόσθεσε ότι “χαρακτηριστικό αυτού του γεγονότος είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στις αιτήσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Μιλάμε για 33 αιτήσεις, για 15 Κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν κολοσσοί, ενώ η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία με βάση το νόμο αξιολογεί τις αιτήσεις, βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Τα πράγματα κινούνται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και σύντομα, τους επόμενους μήνες, θα έχουμε νέα γύρω από αυτή τη διαδικασία”.

Εξήγησε ότι πρόκειται για “μια διαδικασία διαφανή, στηρίζεται και στις νομοθεσίες μας, που είναι μεταφορά σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια διαδικασία που από την αρχή κέρδισε την αξιοπιστία γιατί λειτουργεί με διαφάνεια και νομίζω ότι έτσι θα συνεχιστεί και στην πορεία η αξιολόγηση. Μετά τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα πάρουμε αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με εκείνες τις κοινοπραξίες που θα επιλεγούν στα αντίστοιχα οικόπεδα”.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αυτή η διαδικασία και με τη συμμετοχή και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, αναβαθμίζει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ενισχύει το ρόλο που θέλουμε να μετατραπούμε σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η συνεργασία με το Ισραήλ θα φέρει το φυσικό αέριο πιο σύντομα στην Κύπρο, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι “είναι μια πιθανότητα που διερευνούμε και νομίζω ότι υπήρξε μια θετική ανταπόκριση. Είμαστε σε ένα διάλογο με την Noble για να δούμε και να διασφαλίσουμε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12, γιατί είναι η πιο ασφαλής οδός για να μειωθεί το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Από κει και πέρα, συνέχισε, “θα διερευνήσουμε ενδεχόμενα και εάν μπορεί να υπάρξει για τα χρόνια μέχρι το 2017, 2018 που θα έρθει το φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12, όπως είναι η εισήγηση της Noble, η δυνατότητα να φέρουμε φυσικό αέριο. Θα έπρεπε να διερευνήσουμε από τις κοντινές περιοχές και με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στο Ισραήλ έθεσα και το ζήτημα αυτό, γιατί από το 2013 θα εξορύσσεται φυσικό αέριο από το Οικόπεδο Ταμάρ, το οποίο θα τροφοδοτεί το Ισραήλ. Νομίζω ότι υπήρχε μια θετική ανταπόκριση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες, βδομάδες να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας Κύπρου – Ισραήλ για να δούμε αυτό το ενδεχόμενο”.

Σε ερώτηση εάν χρειάζεται να γίνει κάποια υποδομή στην Κύπρο για την έλευση φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι “το Ισραήλ ως κράτος πρέπει να δώσει την άδεια, να ανάψει το πράσινο φως για εξαγωγή γιατί δεν έχει πάρει τέτοιες αποφάσεις. Εμείς ζητήσαμε αυτό το δεδομένο, δηλαδή να πάρουμε κάποιες μικρές ποσότητες φυσικού αερίου για τις δικές μας ανάγκες, να το δουν (Ισραηλινοί) ξεχωριστά από την ευρύτερη πολιτική των εξαγωγών”.

Επίσης, θα πρέπει “να συζητήσουμε με τις εταιρείες οι οποίες έχουν τα δικαιώματα στο Οικόπεδο Ταμάρ. Στο Ισραήλ οι εταιρείες έχουν αποκλειστικά δικαιώματα δεν είναι όπως στην Κύπρο. Πληρώνουν βέβαια ψηλές φορολογίες άρα από τη στιγμή που θα τους ανάψει το πράσινο φως το Ισραήλ, θα το συζητήσουμε με τις εταιρείες. Είναι θετικό ότι στις εταιρείες που έχουν δικαιώματα στο Ταμάρ συμπεριλαμβάνεται και η Noble, η Delek και άλλες ισραηλίτικες εταιρείες, με τις οποίες ήδη έχουμε συζητήσει για συνεργασία” κατέληξε.