Το καλοκαίρι η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα

Την Επιτροπή ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς για την τιμολογιακή πολιτική του κράτους, καθώς και τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε σχέση με τις υψηλές τιμές διάθεσης ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο κ. Μαλάς είπε ότι το Υπουργείο Υγείας θα ολοκληρώσει τη συλλογή των τιμών των φαρμάκων για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά για να μπορέσει μαζί με τους φαρμακέμπορους και τους φαρμακοποιούς να συναποφασίσουν τη νέα τιμολογιακή πολιτική, στόχος της οποίας θα είναι η μείωση της τιμής των φαρμάκων που διατίθεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, διασφαλίζοντας τόσο την επάρκεια φαρμάκων, ειδικά όσον αφορά κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όσο και τη βιωσιμότητα των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών.

Εξήγησε ότι θα καταγραφούν οι τιμές όλων των φαρμάκων «από τις 10 χώρες αναφοράς που είναι στο καλάθι μας και θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μοντέλο κρίνουμε ότι είναι προς όφελος του καταναλωτή και για την επάρκεια φαρμάκων».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική, που θα αποφασιστεί πρέπει να διασφαλίσει επάρκεια φαρμάκων.

«Κάνουμε μια επανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων έτσι ώστε να έχουμε και φθηνότερα φάρμακα εκεί και όπου χρειάζεται και να έχουμε και επάρκεια», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ποσοστό μείωσης των τιμών, ο κ. Μαλάς είπε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έχεις τις τιμές και των 1.800 σκευασμάτων τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και γι’ αυτό το λόγο «καλέσαμε τους φαρμακεμπόρους για να μην κατηγορούμαστε ότι το κάνουμε αυτό από μόνοι μας και με σκοπιμότητες, να μας δώσουν τις τιμές αναφορές και τις εργοστασιακές τιμές και να δημιουργήσουν και μια βάση δεδομένων οι φαρμακευτικές υπηρεσίες», έτσι ώστε «να συγκρίνουμε τα δύο» και «να καταλήξουμε σε μια ενιαία βάση δεδομένων προσυμφωνημένη».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, αποφασίζεις την τιμολογιακή σου πολιτική ανάλογα πώς θα προεπιλέξεις τις χώρες αναφοράς αν θέλεις να αλλάξεις και θα λάβεις υπόψη κάποιες υποκατηγορίες φαρμάκων, σύμφωνα πάντοτε με τη χρέωση, αν θα θέλεις να διασφαλίσεις την επάρκεια.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα κι ήταν και δική μας θέση και άποψη είναι ότι απαιτούνται και χρειάζονται πλέον και είναι αδήριτη ανάγκη ο τόπος, οι ασθενείς, να έχουν στη διάθεση τους επάρκεια φαρμάκων, φάρμακα ποιότητας και φάρμακα φθηνά πράγμα, το οποίο δεν συμβαίνει συχνά».
Είναι απαίτηση πλέον της Βουλής να εναρμονιστεί το Υπουργείο Υγείας και το ίδιο το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι τελευταία έγινε μεγάλη αμφισβήτηση της μελέτης για τα φάρμακα εμάς μας ικανοποιεί η δήλωση του Υπουργείου Υγείας ότι θα γίνει πλήρης διαφάνεια, μια συζήτηση για την τιμολόγηση όλων των φαρμάκων και με τους εισαγωγείς, φαρμακοποιούς και με όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα των φαρμάκων».

Μας ικανοποιεί, συνέχισε, το γεγονός ότι θα αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής ελέγχου φαρμάκων γιατί δεν είναι σωστό, όπως είπε, να συμμετέχουν άτομα τα οποία έχουν συμφέροντα από αυτή την επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή είναι ότι μέχρι το μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί η όλη συζήτηση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

«Μας ανησυχεί η εξαφάνιση φθηνών φαρμάκων από την αγορά μέσα από αυτή τη διαχείριση των φαρμάκων, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα το χειριστούν με τέτοιο τρόπο που δεν θα υποφέρουν οι ασθενείς», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΣΕ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι ζήτησαν σήμερα από τον Υπουργό να τους καταθέσει τη μελέτη που έγινε και να τους εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε η συγκεκριμένη μελέτη στον ιδιώτη.

«Δεν πήραμε επαρκείς εξηγήσεις, θα περιμένουμε την επόμενη φορά να μας εξηγήσει ο κ. Υπουργός όταν και εφόσον καταθέσει τη μελέτη στην επιτροπή γιατί θα επιμένουμε στην κατάθεση της μελέτης».

Εκείνο που λέχθηκε, ανέφερε, είναι ότι από το 2009 υπάρχει παραδοχή του Υπουργού ότι δεν έγινε αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων, κάτι το οποίο «θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο, ενώ σε άλλες χώρες γίνεται κάθε χρόνο, στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια δεν έγινε οποιαδήποτε τιμολογιακή αναπροσαρμογή».

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι θα πρέπει να γίνει μείωση της τιμής των φαρμάκων. «Είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν παραδοχές και πάρα πολλές αποδείξεις ότι στην Κύπρο έχουμε πολλά φάρμακα τα οποία πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα από την Ελλάδα, που είναι η πιο κοντινή αγορά στην Κύπρο. Παράλληλα, θα πρέπει να προστατέψουμε τα φάρμακα τα οποία είναι φθηνά να μην εξαφανιστούν από την αγορά και να προστατέψουμε τις κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες», κατέληξε η κ. Μαυρονικόλα.