Βολές Ταλάτ κατά Έρογλου-Χριστόφια

 

Ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ειλικρινής για τη λύση τότε η χρυσή ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού ήταν όταν ο ίδιος βρισκόταν στην «εξουσία» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Σταρ Κίπρις» σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Ταλάτ είπε ότι εκατοντάδες φορές προειδοποίησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι με τον Ντερβίς Ερογλου δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση.

Ο Ταλάτ επιρρίπτει την όλη ευθύνη στη μη επίλυση του Κυπριακού στον Πρόεδρο Χριστόφια και ισχυρίζεται ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να πιέσει για την λύση γιατί την έχει περισσότερη ανάγκη, κάτι, που όπως είπε, παραδέχεται και ο Ερογλου, αλλά δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιστεύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Ντερβίς Ερογλου και η διαπραγματευτική του ομάδα έχουν αποτύχει και επικρίνει δηλώσεις τους όπως «ο Χριστόφιας και η ε/κ πλευρά δεν επιθυμούν την λύση».

Απορρίπτει επίσης την θέση του Έρογλου ότι οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν περισσότερο από το σημείο που τις άφησε ο Ταλάτ.

Αναφερόμενος και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι αυτά δεν έχουν νόημα επειδή ο ένας «λαός» δεν βλέπει τον άλλο ως εχθρό.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Ε/κ δεν θεωρούν ίσους τους Τ/κ στην διοίκηση.

Σχετικά με την παραίτηση του συμβούλου του Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα αίτια παραίτησης του.