Βρήκε άσυλο στον Ισημερινό

 

Αναφέρει μάλιστα πως η χώρα του, Αυστραλία τον εγκατέλειψε και ανέφερε ότι «ελπίζουμε πως αυτό που κάνω τώρα θα προσελκύσει απλώς την προσοχή σε προβλήματα που υποβόσκουν», τόνισε ο Ασάνζ στο αυστραλιανό ραδιοφωνικό δίκτυο ABC από την πρεσβεία όπου έχει καταφύγει από το απόγευμα της Τρίτης, ελπίζοντας ότι θα γλυτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές των κατηγορούν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

 

Από τότε που ξέσπασε η υπόθεση αυτή, ο Ασάνζ δεν παύει να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα συνωμοσίας των ΗΠΑ, εξαιτίας της δημοσιοποίησης από τον ιστότοπό του απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

 

Ο 40χρονος Αυστραλός φοβάται ότι η Σουηδία θα αποφασίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου όπως ισχυρίζεται μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία. Μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον δεν έχει ασκήσει καμιά δίωξη εναντίον του Ασάνζ.

 

Ο ίδιος διευκρίνισε πως επέλεξε την πρεσβεία του Ισημερινού αντί για αυτήν της πατρίδας του γιατί θεωρεί πως η Αυστραλία δεν έκανε τίποτε για να τον προστατεύσει. «Βρέθηκα μπροστά σε μια πραγματική δήλωση αδιαφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Οι αξιωματούχοι του Ισημερινού υποστήριξαν το αίτημά μου για άσυλο και είναι γενναιόδωροι», πρόσθεσε ο Ασάνζ και κατέληξε: «Η ζωή στον Ισημερινό είναι πολύ καλύτερη από μια ζωή πίσω από τα κάγκελα», κατέληξε.