ΥΠΑΜ: Συντελεστής για ελευθερία και ειρήνη η ΕΦ

Το πιο πάνω δήλωσε σήμερα (22/06) ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι η Εθνική Φρουρά είναι βασικός συντελεστής και παράγοντας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο κυπριακός λαός για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Σε χαιρετισμό του στο περιθώριο κατάταξης εφέδρων των Μονάδων του Στρατοπέδου «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής άσκησης «ΔΗΜΗΤΡΑ – 2012», ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στυλιανό Νάση, καλωσόρισε τους έφεδρους και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη μαζική και αθρόα ανταπόκριση στην κατάταξη τους για την άσκηση.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση «πραγματοποιείται σε ετήσια βάση για να επιτυγχάνουμε υψηλή ετοιμότητα και επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Όσο υπάρχει τουρκική κατοχή είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να διατηρούμε όσο μπορούμε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Η Εθνική Φρουρά αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι «αυτή τη περίοδο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανασύνταξης και ανασυγκρότησης. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του διαθέσιμου υλικού».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη περίοδο στην Εθνική Φρουρά με τη νέα της ηγεσία γίνεται μια μεγάλη, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ανασυγκρότησης δυνάμεων και ενίσχυσης των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων μας δυνάμεων. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα γίνεται ανασυγκρότηση του συστήματος υπηρεσίας των εφέδρων ώστε να επιτύχουμε δύο στόχους, την καλύτερη εξάσκηση τους και την καλύτερη αξιοποίησή τους για να ισχυροποιήσουν την Εθνική Φρουρά εκεί, όπου και όταν χρειάζεται».

Η Εθνική Φρουρά συνέχισε «είναι δύναμη άμυνας και αποτροπής. Η Εθνική μας Φρουρά είναι βασικός συντελεστής και παράγοντας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο λαός μας για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ο Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε στους εφέδρους να διεξάγουν «την άσκηση με πλήρη επιτυχία. Μέχρι στιγμής η κατάταξη συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με πλήρη τάξη και ομαλότητα και η άσκηση εξελίσσεται με επιτυχία σύμφωνα με τη σχεδίασή της».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι η άσκηση «ΔΗΜΗΤΡΑ 2012» είναι «μεγάλης κλίμακας και σ’ αυτή συμμετέχουν οι τρεις κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, όλοι οι σχηματισμοί της Εθνικής Φρουράς καθώς και αρκετές χιλιάδες εφέδρων ενώ επιτάσσεται ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων. Η άσκηση σκοπεύει στην επίτευξη και διατήρηση υψηλής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, «η ετήσια Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ-2012», άρχισε χθες Πέμπτη 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου 2012».

Προστίθεται ότι «η άσκηση θα διεξαχθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθεί επίταξη οχημάτων, καθώς και παρουσίαση εφέδρων – εθνοφυλάκων στις Μονάδες τους».

Στα πλαίσια της άσκησης καταλήγει η ανακοίνωση, «ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Μονάδες της Εθνικής Φρουράς, θα παρακολουθήσει επεισόδια της άσκησης καθώς και την κατάταξη εφέδρων στα στρατόπεδα. Κατά την εκτέλεση της άσκησης, απαγορεύεται η είσοδος μη εξουσιοδοτημένων προσώπων στους χώρους διεξαγωγής της, για λόγους ασφάλειας».