ΥΠΕΣ: Η Κύπρος αφοσιωμένη στην παροχή διεθνούς προστασίας

silikiotisepafes

 

Το πιο πάνω αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Όπως αναφέρεται «το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα σημαντική προσπάθεια, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, για βελτίωση των συνθηκών και του συστήματος υποδοχής, για την ένταξη των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία αλλά παράλληλα και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρήσεων».

Προστίθεται ότι «σημαντικές είναι επίσης οι προσπάθειες μας για εφαρμογή της αρχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών ώστε να υπάρξει μια πιο ισότιμη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από το άσυλο».

Είναι γι’ αυτό, επισημαίνεται, «που κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έχουμε στις προτεραιότητες μας την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών «η Κύπρος, ως κράτος δικαίου και αναπόσπαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ως χώρα που ακόμη βιώνει τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς, οφείλει να παραμένει και θα παραμείνει αφοσιωμένη στην παροχή διεθνούς προστασίας στα πρόσωπα που πραγματικά την έχουν ανάγκη».

Αναφέρεται επίσης ότι «η υποχρέωση αλλά και η ανάγκη για ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των προσφύγων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε την επιδείνωση του προβλήματος του εξαναγκαστικού εκτοπισμού ένεκα των διάφορων  πολέμων, διενέξεων και συγκρούσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν ανά τον κόσμο αλλά και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης  που ενισχύει, δυστυχώς, τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Γίνεται παράλληλα αναφορά σε πρόσφατη Εκθεση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των προσφύγων είναι πιο γρήγορος από αυτόν της ανεύρεσης λύσεων.

«Είναι γι’ αυτό που η διεθνής κοινότητα οφείλει να εστιάσει τις προσπάθειες της στην εξεύρεση λύσεων που να αγγίζουν τις γενεσιουργούς αιτίες του προβλήματος», υπογραμμίζεται.

Αυτή την ημέρα, όπως και κάθε μέρα, αναφέρεται, «ενώνουμε τις φωνές και στέλλουμε μήνυμα αλληλεγγύης, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες για όλους».

«Διεκδικούμε παράλληλα δικαίωση. Δικαίωση για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Δικαίωση για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου» σημειώνεται τέλος.