“Το σωματίδιο του θεού” και το στοίχημα 100$

Επισημαίνοντας ότι ο Πίτερ Χιγκς αξίζει το βραβείο Νομπέλ, ο διάσημος Φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αποκάλυψε ότι η ανακάλυψη του “θεϊκού σωματιδίου” θα του κοστίσει 100 δολάρια, καθώς είχε στοιχηματίσει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ.

“Έβαλα στοίχημα με τον Γκόρντον Κέιν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ότι το μποζόνιο Χιγκς δεν θα βρισκόταν ποτέ. Φαίνεται πως μόλις έχασα 100 δολάρια”, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC μετά τις ανακοινώσεις του CERN ο 70χρονος Φυσικός.

Αυτό, σημείωσε, είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να εξασφαλίσει το βραβείο Νομπέλ στον Πίτερ Χιγκς, τον άνθρωπο που έδωσε το όνομά του στο μποζόνιο Χιγκς.

Να σημειωθεί πως η πρόταση του Πίτερ Χιγκς αρχικά χλευάστηκε από ορισμένα από τα πιο σεβαστά μυαλά της εποχής.

Η πρώτη του εργασία απορρίφθηκε από ένα περιοδικό, ενώ άλλοι επιστήμονες εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά του ιδίου και των συνεργατών του, αναφέροντας πως δεν μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της Φυσικής.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο 34χρονος τότε Πίτερ Χιγκς, Φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ήταν πεπεισμένος πως η ιδέα του ήταν σωστή αν και δεν κατόρθωσε ποτέ να την αποδείξει.

Η ριζοσπαστική ιδέα του αποδείχτηκε τελικά σωστή 48 χρόνια μετά από μια διεθνή ομάδα Φυσικών στο εργαστήριο του CERN.