Από τον ιό Β19 προσβλήθηκε ο 13χρονος

 

Ο 13χρονος μαθητής από την Καλαβασσό που κατέληξε στις 25 Ιουνίου, λίγες ώρες αφότου είχε παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης,  προσβλήθηκε από τον ιό parvovirus B19 σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα, ενώ νωρίς το πρωί η έκθεση δόθηκε στον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά.

Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, μιλώντας στο Sigma, είπε ότι είχε ιδιοποιηθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του άτυχου 13χρονου.

Ανέφερε ότι «Δυστυχώς πρόκειται για τον ιό παργκο β/19 ο οποίος μπορεί να προσβάλει το κυκλοφοριακό σύστημα προκαλεί μόλυνση, προκαλεί αλλοίωση του μυ της καρδιάς και μπορεί να καταλήξει συνήθως σε άτομα που είναι ευάλωτα”

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο όρος “ευάλωτα άτομα” είναι ελαστικός και πως μπορεί να γίνει έγκυρη διάγνωση του parvovirus Β19.

«Τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζουμε καν ποιός μπορεί να έχει ή να είναι ευάλωτες στους ιούς όλες οι ενδείξεις είναι ότι ένα άτομο είναι απόλυτα υγιές κ όμως μπορεί αυτός ο ιός να ανακαλύψει την τρύπα και να οδηγήσει στο θάνατο», πρόσθεσε ο Μάριος Ματσάκης.

Επιπλέον ο ιατροδικαστής πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχήσει το κοινό.
.
Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα, εάν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με θανάτους παιδιών σχετίζεται με τον συγκεκριμένο ιό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Παιδίατρου Δρ. Κυριάκος Χατζηλαμπρής, στο Sigma , η αναφορά σε θανατηφόρο ιό είναι υπερβολική και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας , προσθέτοντας ότι το 50 % των παιδιών έχει αντισώματα να τον αντιμετωπίσει.

Αναφορικά με την συμπτωματολογία του ιού σύμφωνα με τον παιδίατρο είναι η  ρινίτιδα, η κεφαλαλγία, λίγος πυρετό, και ίσως μετά από λίγες μέρες μπορεί να παρουσιαστεί μεγαλοερύθημα το οποίο μοιάζει με πεταλούδα και αργότερα ίσως εμφανιστούν  εξανθήματα στο κορμί .

Σύμφωνα με το γιατρό, η ίαση είναι  εύκολη χωρίς θεραπεία ή  μόνο με αντιπυρετικά, πιο συχνές επιπλοκές υπάρχουν σε μεγάλα άτομα με  αρθρίτιδα αρκετά σπάνια, αρθραλγίες επίσης πολύ σπάνια, στις έγκυες πριν 20η εβδομάδα ο ιός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.