«Πορεία 300 χιλιομέτρων στην μνήμη των 13 θυμάτων»

 

Τελέστηκαν σήμερα σε Ιερούς Ναούς της Λάρνακας και των γύρω κοινοτήτων τα πρώτα ετήσια μνημόσυνα των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελου Φλωράκη» στο Μαρί, που κατάγονταν από την επαρχία.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχιλοχία της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλου, ενώ στην εκκλησία  του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το μνημόσυνο του Λοχία της ΕΜΑΚ Βασίλη Κρόκου, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και του Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Στα Περβόλια τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία της ΕΜΑΚ Σπύρου Ταντή, ενώ στην Ορμήδεια αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος κόσμου, παρέστησαν στο μνημόσυνο του Πανίκου Θεοφίλου.

Σε Αγγλισίδες, Αλεθρικό και Κίτι τελέστηκαν τα ετήσια μνημόσυνα των πυροσβεστών Γιώργου Γιακουμή, Αδάμου Αδάμου και του Υποδιοικητή της ναυτικής βάσης Λάμπρου Λάμπρου. Στη μνήμη του Λάμπρου Λάμπρου, πραγματοποιήθηκε, μετά το μνημόσυνο, αιμοδοσία.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και σήμερα για δεύτερη μέρα από την Παγκύπρια Ομάδα Μνήμης Θυμάτων 11ης Ιουλίου 2011, η εκδήλωση με θέμα: «Πορεία 300 χιλιομέτρων στην μνήμη των 13 θυμάτων». Oι πεζοπόροι, που ξεκίνησαν χθες _(7/07) από το Μνημείο Ελευθερίας στη Λευκωσία, τερμάτισαν στις 20:30 το βράδυ, στην Αθηένου, όπου έξω από το Δημοτικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή υποδοχής τους.

Σήμερα το πρωί οι πεζοπόροι αφού πέρασαν από Αβδελλερό και Αραδίππου κατέληξαν το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα όπου στην παρουσία συγγενών και φίλων, τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των Λάμπρου Λάμπρου, Βασίλη Κρόκου και Ανδρέα Παπαδόπουλου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Σε δηλώσεις του ο συντονιστής της Παγκύπριας Ομάδας Μνήμης Θυμάτων 11ης Ιουλίου 2011, Ανδρέας Ονησιφόρου ανέφερε ότι το μήνυμα της πορείας είναι ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα 13 αδικοχαμένα παλλικάρια, γιατί αυτός είναι ένας μοχλός πίεσης. Αν νιώσουν οι διοικούντες ότι ο κόσμος θυμάται, θα αποδοθεί σωστή δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν για τα 13 άτομα που έχουν σκοτωθεί» είπε.

Στη συνέχεια οι πεζοπόροι ξεκίνησαν για την Ορμήδεια όπου αναμένεται να φτάσουν γύρω στις επτά απόψε. Στο κοιμητήριο θα τελεστεί  τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Παναγιώτη Θεοφίλου και θα διανυκτερεύσουν στην Ορμήδεια.

Ομάδα πεζοπόρων θα μεταβεί με αυτοκίνητα στο Παραλίμνι για απόδοση φόρου τιμής στους Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας “Ήλιος” και στον έφεδρο Υπολοχαγό, Ιάκωβο Χατζησπύρου.

Αύριο το πρωί οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από την Ορμήδεια για τα Περβόλια όπου θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Σπύρου Τταντή. Η ομάδα θα διανυκτερεύσει στα Περβόλια, ενώ την Τρίτη το πρωί θα περάσουν από το Αλεθρικό για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αδάμου Αδάμου και τις Αγγλισίδες για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Γιώργου Γιακουμή.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης οι πεζοπόροι θα φτάσουν στην Κοφίνου όπου θα ξεκουραστούν και στις 20.30 το βράδυ θα βρίσκονται στο χωριό Μαρί όπου θα πραγματοποιηθεί σεμνή εκδήλωση.

Στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από το χωριό Μαρί για τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» όπου την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στις 11 Ιουλίου 2011, δηλαδή στις 05.50, θα πραγματοποιήσουν σεμνή τελετή μνήμης και τιμής.

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις επτά το πρωί η ομάδα πεζοπόρων θα ξεκινήσει από το Μαρί για την επιστροφή της στη Λευκωσία, όπου γύρω στις 10.30 θα βρίσκεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.