50 χρόνια από την πρώτη δορυφορική τηλεοπτική μετάδοση!

 

Η μετάδοση έγινε χάριν στον πρώτο δορυφόρο Telstar που έθεσε σε τροχιά δύο ημέρες νωρίτερα η NASA (10 Ιουλίου 1962), εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα εποχή στην επικοινωνία!

Το τηλεοπτικό σήμα ταξίδεψε από το Maine (Andover Earth Station) στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι το Pleumeur-Bodou Telecom Center στη Βρετάνη της Γαλλίας, και οι πρώτες εικόνες που αντίκρυσαν οι Γάλλοι ήταν ο χαμογελαστός Πρόεδρος John F. Kennedy, ενώ οι Αμερικανοί είδαν τον Yves Montand και clips από αθλητικά events.

Ο Telstar 1 ήταν υπεύθυνος και για τις πρώτες δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά μη φανταστείτε ότι η απόδοση είχε κάποια σχέση με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Για την ακρίβεια, ο Telstar 1 βρισκόταν σε χαμηλή τροχιά και μπορούσε να μείνει σε αυτήν μόνο για 2.5 ώρες την ημέρα, ενώ η αποστολή υπερατλαντικών σημάτων μπορούσε να γίνει μόλις για 20 λεπτά.

Ακόμη, η λειτουργία του κράτησε μόλις 18 μήνες, καθώς ένα πρόβλημα στα ηλεκτρονικά οδήγησε στην κατάρρευση του το Νοέμβριο του 1962, αλλά αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για να αλλάξει ο κόσμος για πάντα. Σκεφτείτε αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα….

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα Telstar50.org.

Για περισσότερες τεχνολογικές ειδήσεις διαβάστε στο techgear.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.