50 εκατομμύρια η βοήθεια της Αρχής Λιμένων

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας ανέφερε ότι το Δ.Σ. της Αρχής που συνήλθε σήμερα στη Λάρνακα «αφού εξέτασε τις λειτουργικές της ανάγκες, το αναπτυξιακό της πρόγραμμα το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια, το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων οι οφειλές του οποίου είναι γύρω στα 90 εκατομμύρια, αποφάσισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το κράτος αγοράζοντας κυβερνητικά χρεόγραφα, τρίμηνης διάρκειας, της τάξης των 50 εκατομμυρίων, ως ήταν και η παράκληση του κράτους».

Πρόσθεσε ότι «ως Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούμε πως είναι υποχρέωση μας, εφ’ όσον οι ανάγκες της Αρχής Λιμένων το επιτρέπουν, να βοηθήσουμε το κράτος να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πρέντζας είπε ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων ήταν ομόφωνη».

Κληθείς να αναφέρει πότε θα αγοραστούν τα χρεόγραφα, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της Αρχής Λιμένων είπε ότι «αύριο υπάρχει η πρόσκληση προς όλους για αγορά κυβερνητικών χρεογράφων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η CYTA, στην οποία επίσης αποτάθηκε η Κυβέρνηση, αποφάσισε να δανειοδοτήσει το κράτος με εκατόν-ένα κόμμα ένα εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να διατεθεί χωρίς να επηρεαστούν οι υποχρεώσεις ή η ρευστότητα του οργανισμού, χωρίς να επηρεάζονται τα αποθεματικά του Ταμείου Συντάξεων του οργανισμού.

Αίτημα για χρηματοδότηση, υποβλήθηκε και προς την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε θέση να συνεισφέρει 24 εκατομμύρια ευρώ. Ο δανεισμός θα γίνει με τη μορφή χρεογράφου, το οποίο θα κατατεθεί στο χρηματιστήριο και θα λήγει σε τρεις μήνες.

Ωστόσο σε έντονο κλίμα διεξήχθη χθες 10/7 το πρωί η κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο ων βουλευτών τέθηκε το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή δανείου από Ημικρατικούς Οργανισμούς. Συγκεκριμένα, αίτημα για δανεισμό υποβλήθηκε από την κυβέρνηση στη CYTA, στην Αρχή Λιμένων και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ.