Άδικη και λανθασμένη η δαιμονοποίηση της Τρόικας

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε παράλληλα ότι τόσο η ομάδα της Κεντρικής Τράπεζας όσο και η ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών “είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε σημείο τυχόν θέλουν να υποβάλουν ερωτήματα” οι εκπρόσωποι της Τρόικας.
 
Ο κ. Σιαρλή είπε ακόμη ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο και θα επιστρέψουν στην Κύπρο μια εβδομάδα αργότερα “για να γίνει μια συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της εργασίας που θα έχουν συμπληρώσει μέχρι τότε”, ενώ σε σχέση με το αίτημα της Κύπρου προς την Ρωσία και την Κίνα για δανεισμό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αιτήσεις υποβλήθηκαν στο παρελθόν και είναι εκεί και “αν προκύψει κάτι τότε με πλήρη διαφάνεια θα μιλήσουμε στην Τρόικα και θα δούμε πως θα χειριστούμε μια τέτοια περίπτωση”.
 
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπου προέβη σε παρουσίαση της κυπριακής οικονομίας στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Κύπρο της προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και για τις πρώτες επαφές που είχαν οι τεχνοκράτες της Τρόικας και τους διαβεβαίωσε ότι θα τους ενημερώνει για τις μετέπειτα συζητήσεις που θα υπάρξουν με την Τρόικα.
 
Ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας έχουν χωριστεί σε ομάδες και μία ομάδα εργάζεται στην Κεντρική Τράπεζα και μία στο Υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “έχουν πάρα πολύ δουλειά να κάνουν, έχουν κάνει αυτή τη δουλειά πάρα πολλές φορές και σκοπός είναι να εργαστούν μέχρι και την Παρασκευή και να αναχωρήσουν το Σαββάτο”.
 
Ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Κύπρο μια εβδομάδα μετά την αναχώρηση τους, ενώ ανέφερε ότι “περί το τέλος Ιουλίου το περίγραμμα θα έχει συμπληρωθεί”.
 
“Όλη την πληροφόρηση που θα μαζέψουν αυτή την εβδομάδα θα την πάρουν πίσω μαζί τους, θα την επεξεργαστούν, θα τη συζητήσουν εντός των δικών τους υπηρεσιών, αν χρειαστούν επιπρόσθετη πληροφόρηση θα επικοινωνήσουν μαζί μας, μέσω τηλεδιάσκεψης ή και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αφού ετοιμαστούν πλήρως θα επιστρέψουν περίπου μια εβδομάδα μετά για να γίνει μια συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της εργασίας που θα έχουν συμπληρώσει μέχρι τότε”, πρόσθεσε. 
 
Ερωτηθείς αν με την επιστροφή της Τρόικας στην Κύπρο θα συζητηθούν οι όροι του δανείου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα μελετήσουν όλα τα στοιχεία, τα οποία θα πάρουν μαζί τους, θα συμπληρώσουν τα στοιχεία με επιπρόσθετη πληροφόρηση που θα κληθούμε να δώσουμε έτσι ώστε όταν επανέλθουν να είναι σε θέση να συζητήσουν μαζί μας τυχόν εισηγήσεις και απόψεις που έχουν επί του θέματος”.
 
Κληθείς να διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος δεν θα έχει την ίδια μοίρα με άλλες χώρες στις οποίες μετέβη η Τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ήταν από τους πρώτους που υπέδειξε ότι “δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η κάθοδος αυτών των τεχνοκρατών”, προσθέτοντας ότι “αυτοί οι άνθρωποι είναι έμπειροι στο θέμα τους, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρέθηκε η Κύπρος”.
 
“Η Κύπρος είχε μια οικονομία που για 50 χρόνια ανθούσε, ευημερούσε και παρά την τουρκική εισβολή η οποία κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Κύπρου, η κυπριακή οικονομία κατόρθωσε να αντεπεξέλθει και να έχει μια άριστη επίδοση”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό που τονίζεται και στους εκπροσώπους της Τρόικα είναι πως “το πρόβλημα που έχει κτυπήσει την Κύπρο προέρχεται από κάποιον εξωγενή παράγοντα”. 
 
Το πρόβλημα, συνέχισε, προέκυψε λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και όλες τις συνέπειες που ακολούθησαν.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, “οι τεχνοκράτες της Τρόικας που είναι πολλοί καλοί γνώστες των συνεπειών που έχουν προκύψει για την κυπριακή οικονομία και λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη θα μας δουν και θα χειριστούν το θέμα μας με πλήρη κατανόηση και γι’ αυτό η δαιμονοποίηση αυτού του οργανισμού ή του συστήματος πιστεύω είναι άδικη και λανθασμένη”.
 
Σε παρατήρηση ότι από τις απαντήσεις που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο διαφάνηκε ότι δεν θα πάρουμε διακρατικό δάνειο από τη στιγμή που προσφύγαμε στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ο κ. Σιαρλή είπε ότι όταν ρωτήθηκε για διακρατικά δάνεια είπε ότι “η Κύπρος, έχοντας μια ημερομηνία λήξης που ήταν η 30η Ιουνίου, έπρεπε μέχρι εκείνη την ημερομηνία να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και αυτό είναι που πράξαμε, υποβάλλοντας την αίτηση μας, η οποία έγινε αποδεκτή έγκαιρα”.
 
“Έτσι με αυτό τον τρόπο είχα πει διασφαλίσαμε το δανεισμό μέσω του EFSF/ESM έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε αυτή την απαίτησης της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “αιτήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως για διακρατικά δάνεια αυτά έγιναν στο παρελθόν και επομένως το αίτημα μας όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ικανοποιήθηκε”.
 
“Αν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη επί των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε παρελθόν, αυτό μπορεί να ισχύει, μπορεί να μην ισχύει, αλλά δεν είναι της ώρας αυτή τη στιγμή να το συζητούμε διότι αν προκύψει κάτι τότε με πλήρη διαφάνεια θα μιλήσουμε στην Τρόικα και θα δούμε πώς θα χειριζόμαστε μια τέτοια περίπτωση”, πρόσθεσε.  
 
Ερωτηθείς αν το διακρατικό δάνειο θα είναι υπό την αίρεση της Τρόικας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “οτιδήποτε συμβεί και οτιδήποτε πληροφόρηση χρειάζεται η Τρόικα θα το συζητήσουμε μαζί τους και επομένως”, όπως είπε, “σε περίπτωση που κάτι προκύπτει για κάποιαν αίτηση που υποβλήθηκε στο παρελθόν οπωσδήποτε έχουμε καθήκον και υποχρέωση και με πλήρη διαφάνεια να συζητούμε όλα αυτά τα θέματα με τους ανθρώπους της Τρόικας οι οποίοι είναι εδώ για να μας βοηθήσουν σαν κράτος Κύπρος που τυγχάνει να έχει αυτή την ανάγκη”.
 
Ερωτηθείς αν ισχύουν οι αιτήσεις για δανεισμό που υπέβαλε η Κύπρος στη Ρωσία και στην Κίνα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “αν ισχύουν ή δεν ισχύουν δεν έχει σημασία”, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις “υπεβλήθηκαν στο παρελθόν και επομένως είναι εκεί”.
 
“Αν προκύψει οτιδήποτε θα το δούμε την ώρα που θα προκύψει”, πρόσθεσε.
 
Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κόμματα για την υπογραφή ενός μνημονίου, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν έχει “καμία ένδειξη για τέτοια αντίδραση” και επομένως τον εκπλήττει, προσθέτοντας ότι “οι Κύπριοι πολιτικοί και ιδιαίτερα οι βουλευτές μας στην ώρα της ανάγκης έχουν επιδείξει μία ενότητα αξιοζήλευτη και πιστεύω ότι αν κληθούν να στηρίξουν τυχόν μέτρα που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Τρόικα, το ίδιο θα πράξουν και πάλι”.